Statuetă veche de 6.000 de ani găsită în România, expusă în premieră

statuetă lipia județul buzău 6.000 de ani
Statueta veche de 6.000 de ani descoperită în județul Buzău. Foto: adevarul.ro

O statuetă feminină veche de 6.000 de ani, descoperită în 2018 în satul Lipia din comuna Merei, județul Buzău, a fost expusă în premieră, anunță adevarul.ro.

Statueta antropomorfă a fost expusă în Muzeul Judeţean Buzău.

Figurina are 6.000 de ani vechime și datează din perioada pre-Cucuteni. La Lipia se derulează de câţiva ani un proiect de cercetare a unor aşezări ce datează din acea perioadă. Piesa feminină, din lut ars, se afla la mai puţin de un metru adâncime.

”Statueta a fost descoperită în anul 2018, la marginea satului Lipia, în punctul numit Movila Drumul Oilor şi aparţine culturii pre-Cucuteni. Reprezintă o figurină antropomorfă, un personaj feminin clasic pentru această cultură. A fost descoperită într-o locuinţă cercetată parţial. Noi sperăm ca în cercetările ulterioare să deschidem o suprafaţă mai mare pentru a cerceta întreaga locuinţă, o locuinţă incendiată”, a declarat arheologul Daniel Garvăn, de la Muzeul Judeţean Buzău, pentru sursa citată.

Este posibil ca statueta să aibă legătură cu un cult al al zeiţei-mamă.

”În perioada preistorică, peste 95 la sută, dacă nu mai mult, sunt personaje feminine. Se leagă probabil de un cult al fertilităţii. Personajele masculine sunt foarte rare şi mult mai schematic reprezentate”, a mai explicat Daniel Garvăn.

Cucuteni este o cultură neolitică ce datează din perioada 5.200 î.Hr. – 3.500 î.Hr. Din actualul spațiul românesc ea acoperea Moldova, colțul de sud-est al Transilvaniei și puțin din nordul Munteniei.

Populația se ocupa de agricultură, dar și de creșterea animalelor. De asemenea, olăritul era o ocupație foarte importantă, cultura Cucuteni fiind cunoscută pentru ceramica sa cu modele spiralate și motive geometrice.

cucuteni
Extinderea maximă a culturii Cucuteni. Sursa: Thomas Harper, după Manzura 2005

Sursa: Thomas Harper, după Manzura 2005

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.