Statele Unite ale Americii ies din Organizația Mondială a Sănătății

FOTO: Gage Skidmore/Pixabay,com
FOTO: Gage Skidmore/Pixabay,com

SUA au confirmat că se vor retrage oficial din Organizația Mondială a Sănătății, după ce președintele Donald Trump și alți membri ai administrației sale au acuzat forul internațional că a reacționat cu întârziere în criza provocată de pandemia de coronavirus.

Notificarea de retragere din OMS va intra în vigoare peste un an, în 6 iulie 2021. Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare contribuabil al organizației.

SUA au intrat în OMS în 1948, iar pentru a o părăsi trebuie să fie cu cotizațiile la zi și să respecte termenul de notificare de un an.

Vestea vine la puțin timp după ce Donald Trump, liderul de la Casa Albă, a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că este subordonată Chinei și că nu a fost suficient de promptă și transparentă în fața amenințării create de COVID-19.

Pe de altă parte, reprezentanții OMS spun că au nevoie de 31 de miliarde de dolari în următorul an, pentru a se lupta cu pandemia de coronavirus. Cu toate că aproape întreaga lume este afectată de molimă, până acum, la OMS au ajuns doar 3,4 miliarde de dolari.

Organizația Mondială a Sănătății are sediul la Geneva, dar este prezentă în peste 150 de țări, având peste 7.000 de angajați.

Statele Unite ale Americii sunt principalul contributor financiar al organizației, contribuind la bugetul OMS cu o sumă anuală cuprinsă între 200 și 450 de milioane de dolari. China, pe de altă parte, care este cea mai mare economie a lumii, contribuie, în schimb, doar cu 40 de milioane de dolari în fiecare an.

România achită anual o cotizație de câteva sute de mii de dolari în fiecare an.