Statele UE au decis: Va fi un „pașaport” pentru COVID! De când apare

FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Țările din Uniunea Europeană au căzut de acord să lanseze certificatul destinat călătoriilor pentru a redeschide turismul în această vară. Decizia a fost agreată la nivel de ambasadori și va fi negociată în detaliu luna viitoare cu deputații europeni pentru ca până în vara anului 2021 să fie gata deja cadrul pentru acest document.

Acest certificat le va permite celor care sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au un test negativ COVID să călătorească mai ușor în țările membre UE.

Certificatul vizează cele 27 de ţări ale UE, dar şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Statele membre vor fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE, însă unele ar putea emite certificate care să menționeze și vaccinul Sputnik din Rusia sau Sinovac din China.

Certificatele ar urma să fie eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Această idee a unui „pașaport de vaccinare” a pornit de la Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA). Asociația comercială care reprezintă 290 de companii aeriene din toată lumea va lansa o aplicație care să-i ajute pe călători să-și stocheze și să gestioneze certificările pentru vaccinarea anti-coronavirus și testele pentru COVID-19.

Aplicația IATA Travel Pass va funcționa în patru moduri. Va exista, în primul rând, un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce este necesar pentru a intra în destinațiile la care vor să ajungă.

Călătorii pot verifica registrul global al centrelor de testare și vaccinare, astfel încât să poată programa înainte de plecare. De asemenea, laboratoarele și centrele pe testare către pasageri prin intermediul aplicației.

Mai mult, călătorii își pot gestiona identitatea digitală pentru călătorii fără contact: crearea unei versiuni digitale a pașaportului lor pe telefon, primirea și partajarea certificatelor de testare sau vaccinare COVID-19 și gestionarea altor documente de călătorie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.