Specialist român, despre scandalul Bâstroe: „Nu se întâmplă nicio secare a Deltei, e o trăsnaie”

lacul parcheș
Bărci pe malul unui canal în apropiere de satul Parcheș. Foto: Andreea Dogar

Directorul Stațiunii de cercetări marine și fluviale Sf. Gheorghe, Alfred Vespremeanu, spune că nu se întâmplă nicio secare a Deltei pentru că se draghează pe brațul Bâstroe și din punct de vedere științific, această afirmație, este „o trăsnaie”.

„În cazul ăsta, din ce ştim cu siguranţă, la gura de intrare în braţul Bîstroe este o acţiune de dragare, adică de creştere a adâncimilor de la 4 metri la 8 metri. La capătul braţului lui Chilia, cel mai scurt este braţul Bâstroe, la gura lui de vărsare are loc această adâncire prin dragare.

Nu este periculoasă pentru natură, în primul rând sendimentele sunt extrem de tinere, se depun de la o zi la alta, nu formează un suport biologic, sunt predominant nisipoase. Impactul unei dragări la o gură de vărsare de tip Bâstroe este unul categoric local, în niciun caz nu afectează starea Deltei Dunării”, a spus Vespremeanu, la Prima News.

Specialistul a mai spus că riscul unei secări a Deltei din cauza acestor lucrări nu se pot întâmpla „nici măcar cu unu la mie” pentru că nivelul apelor din Delta Dunării este controlat de nivelul Mării Negre și de nivelul de intrare al Dunării în Deltă și nu de cât de adâncă este o gură de vărsare sau alta. „Poate să fie și de 100 de metri, asta nu afectează nivelul apei în Deltă, este o trăsnaie din punct de vedere științific”, a mai spus directorul Stațiunii de cercetări marine și fluviale.

Cercetătorul a mai spus că pe termen lung, va trebui să creștem debitele brațelor Sulina și Sfântu Gheorghe.

„Sentimentul unora că ar putea să se usuce Delta este fiindcă poate văd ei uneori aceste lacuri care nu mai arată a lacuri, arată a mlaştină dar nu are legătură cu Ucraina, are legătură cu noi. (..)

O deltă, pentru a menţine aproape de forma iniţială înseamnă că îi controlezi fluxul de sedimente, prin dragaje. De exemplu, pe termen lung, decenii, va trebui să creştem debitele braţelor Sulina şi Sfântul Gheorghe.

Astăzi nu se schimbă nimic, nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează la gura lui Bâstroe şi mai departe, dacă are loc o redistribuire a apei pe braţe, asta se va întâmpla în defavoarea braţelor vecine ale lui Bîstroe, nu braţul Chilia”, a mai explicat el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.