Sondaj: în ce politician au românii cea mai mare încredere. PSD și PNL, umăr la umăr

sondaj de opinie
Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea / Pagina de Facebook Klaus Iohannis / Guvernul României

Topul încrederii în personalitățile politice este condus de președintele Klaus Iohannis, urmat de Gabriela Firea și Victor Ponta, conform ultimului sondaj INSCOP realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer.

Încrederea în președintele Klaus Iohannis se situează la un nivel de 39,5% („încredere multă și foarte multă”), înregistrând o creștere de aproape 5 procente, comparativ cu luna noiembrie 2018.

Pe locul al doilea în clasamentul încrederii se situează Gabriela Firea cu 23,9%, în scădere față de luna noiembrie 2018 (când era cotată cu 26,2% încredere multă și foarte multă), urmată de Victor Ponta cu 23,7%. Președintele Pro România înregistrează o creștere de 2,5 procente.

Urmează Dacian Cioloș care câștigă 2,3 procente față de luna noiembrie 2018, ajungând la 22,5% încredere multă și foarte multă, probabil și ca urmare a expunerii mediatice crescute generate de înființarea PLUS și formarea alianței cu USR, se arată într-un comunicat de presă al INSCOP.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, contabilizează 22,4% încredere multă și foarte multă în ianuarie, în creștere față de 21,9% în noiembrie.

Președintele PNL Ludovic Orban este cotat cu 16,1% încredere multă și foarte multă, față de 14,5% în noiembrie 2018. Urmează președintele PSD, Liviu Dragnea cu 12,6% ( față de 11,6% în noiembrie), președintele USR, Dan Barna cu 10,7% (în creștere cu 3,7 procente față de noiembrie 2018) și Traian Băsescu cu 10% încredere multă și foarte multă (față de 8,3% în noiembrie 2018).

sondaj de opinie încredere politicieni
Sursa: INSCOP

Premierul Viorica Dăncilă scade la 9,5% încredere multă și foarte multă (față de 10,8% în noiembrie 2018). Ea este urmată de Ion Iliescu cu 8,8% (față de 10% în noiembrie 2018), Kelemen Hunor (7,6% față de 4,6%) și Eugen Tomac (cu 6,4% față de 5,4%).

Cele mai importante creșteri ale nivelului încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le înregistrează președintele Klaus Iohannis, liderul USR, Dan Barna și liderul Pro România, Victor Ponta. Scăderi ale încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le înregistrează Gabriela Firea, Viorica Dăncilă și Ion Iliescu.

În ceea ce privește partidele politice, specialiștii INSCOP arată că ”distribuția opțiunilor de vot este tot mai echilibrată, în acest moment neexistând un favorit clar în cursa electorală pentru Parlamentul European”.

Ultimul sondaj INSCOP Research relevă că PSD și PNL se află aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare.

sondaj de opinie încredere politicieni
Sursa: INSCOP

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eșantionaului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.