Sondaj Inscop. AUR a ajuns pe locul doi în intenția de vot

George Simion, unul dintre liderii partidului AUR
George Simion, copreședintele AUR

Un sondaj realizat de Inscop, în perioada 10 – 18 ianuarie, arată o creștere puternică a intenției de vot pentru partidul AUR, care a crescut de la 18% în octombrie 2021 la 20,6%. Pe primul loc se situează PSD, care este în scădere față de lunile anterioare. PNL a ajuns pe locul al treilea (16,6%), iar USR pe poziția a patra (12,5%). UDMR are 4,2% din intențiile de vot.

Sondajul de opinie INSCOP a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Directorul Inscop, Remus Ștefureac, are două concluzii pe marginea rezultatelor sondajului:

1. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militara, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.