Sondaj IMAS. Creștere pentru PNL și USR, scădere pentru PSD

FOTO: PNL
FOTO: PNL

Un sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în luna iunie indică o creștere ușoară pentru PNL în intențiile de vot. PSD, în schimb, scade, potrivit barometrului Europa FM.

PNL a crescut de la 32,6% în luna mai, la 33%. Este prima lună din acest an în care liberalii înregistrează un procentaj mai bun de la o lună la alta, după ce au scăzut constant, din ianuarie până în mai, de la 47%. PSD scade și ajunge la 21,9% față de 23% în luna mai și un maxim de 25,8% pe care îl aveau în februarie.

USR crește în această lună, ajungând la 12,3%, după 11,6% luna trecută și un minim de 10% înregistrat în februarie. PLUS e creditat cu 5,8% din opțiunile de vot.

Pro România staționează în această lună, după mai multe creșteri la rând care l-au adus la 11,2%, al patrulea în ierarhia politică.

UDMR scade și mai mult, la 3,4%, fiind ultima formațiune din clasamentul partidelor parlamentare. ALDE e pe penultimul loc, cu 3,7%, tot în scădere, după ce în luna mai înregistra 4,2% din intențiile de vot, iar PMP e creditat cu 4,7%.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 5 – 27 iunie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1 la sută.

Cea mai importantă mutare politică din ultima perioadă este cea anunțată de USR și PLUS, care au înregistrat oficial, la Tribunal, o alianță.

Liderii partidelor USR și PLUS poartă discuții și pentru o fuziune care ar putea avea loc înainte de alegerile locale. Fuziunea ar putea fi anunțată în două congrese separate ale celor două partide, la finalul lunii iulie sau cel târziu în luna august.

În ceea ce privește numele viitorului partid, acesta ar putea păstra denumirea alianței USR PLUS. Sunt și membri ai USR care ar prefera o absorbție a partidului condus de Dacian Cioloș și să se păstreze numele simplu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.