Sondaj: Doar 30% dintre români vor să se vaccineze

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Cu toate că ținta anunțată de autorități pentru campania de imunizare la COVID-19 este de aproape 70% din populație, un sondaj de opinie realizat recent de Avangarde arată că doar 30% dintre români vor să se vaccineze.

Potrivit consultării realizate în perioada 10-20 decembrie, pe un eșantion de 900 de persoane, 29% dintre români refuză vaccinarea, iar 29% se declară indeciși, 10% nu pot aprecia, iar 2% nu au răspuns.

Întrebarea care le-a fost pusă este următoarea: ”Ținând cont de faptul că deja au apărut informații oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului Covid 19 și de faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populației și în România, dumneavoastră personal vă veți vaccina?”.

Potrivit sondajului, 38% se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o poziționare clară sau că nu sunt interesați iar 17% nu știu sau nu răspund. Marja de eroare a sondajului este 3,2%.

De asemenea, potrivit studiului Avangarde, aproape jumătate dintre români se declară îngrijorați de evoluția pandemiei de COVID-19, în timp ce un sfert se declară puțin îngrijorați.

De asemenea, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală, doar 16 % ar aproba o astfel de măsură, iar 14% nu știu sau nu răspund. De asemenea, 72% dintre români spun că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun.

51% dintre participanții la studiu sunt de părere că politicul și instituțiile statului sunt vinovate pentru numărul mare de cazuri de COVID-19 din România.