Sondaj. Ce temperatură preferă românii să aibă în locuințe

aparat aercondiționat
Foto: WebTechExperts / pixabay.com

Românii preferă să aibă o temperatură de 21-23 de grade Celsius în casă, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat pentru platforma despre-energie.ro.

Astfel, majoritatea participanților la studiu (peste 57%) consideră că temperatura confortabilă în locuință este între 21 și 23°C. Dintre aceștia, peste 41% au venituri cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei pe lună, iar 32% au venituri între 5.000 și 8.000 de lei pe lună.

Circa 23% preferă o temperatură sub 20°C, iar aproape 18% o temperatură între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenți spun că se simt bine la peste 26°C, iar dintre aceștia peste 50% au venituri de sub 2.500 lei/lună.

Specialiștii recomandă o temperatură interioară între 24-26°C pe timpul verii, cu o diferență de maximum 5-10°C față de temperatura exterioară.

Studiul a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.053 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 9-17 mai 2024. Are o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României.

temperatură locuință
Sursa: despre-energie.ro

Tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține temperaturi confortabile în locuințe în perioadele caniculare, circa o treime dintre gospodăriile din România fiind dotate cu cel puțin un aparat de aer condiționat, conform unui studiu realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an.

Studiul sociologic mai arată că 80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței folosesc un aparat de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură, care au și funcție de răcire, sunt foarte rar întâlnite, doar 1% dintre respondenți deținând astfel de sisteme. Dintre cei care totuși le folosesc, peste 40% au studii superioare și venituri cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei/lună. De asemenea, dintre cei care folosesc aerul condiționat, 80% locuiesc în mediul urban.

Când vine vorba de frecvența utilizării aparatului de aer condiționat, 43% dintre respondenți îl utilizează doar în zilele toride, iar 42% zilnic pe perioada sezonului cald. Pentru a obține confortul dorit, 67% dintre respondenți folosesc aparatul între 1 și 4 ore pe zi, 22% între 4 și 6 ore pe zi și 10% peste 6 ore pe zi.

Interesant este că tinerii sunt cei care folosesc cel mai mult aparatul de aer condiționat. Mai exact, peste jumătate din cei care au răspuns că îl folosesc zilnic au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, iar 54 % din cei care au răspuns că îl folosesc câteva zile pe săptămână sunt tot din această grupă de vârstă.

Foto: WebTechExperts / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.