SONDAJ. Ce partid ar câștiga alegerile în România dacă s-ar merge la urne duminica aceasta

alegeri locale 2020 secție de votare
Foto: GreatNews

PSD rămâne pe primul loc în topul preferințelor alegătorilor, potrivit datelor barometrului civic Geeks for Democracy, dezvoltat cu Cult Research, în perioada mai-iunie.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, PSD ar fi votat de 31% dintre cei care ar merge la urne. PNL este ales de 19% dintre respondenți. Liberalii sunt urmați la mică distanță de AUR, creditat cu 18%, în vreme ce USR și UDMR au 11%, respectiv 5%.

Partidele și Parlamentul nu se bucură de încredere în rândul românilor. Doar 3 din 10 spun că au încredere în parlament și partide.

Cea mai mare încredere, 6 din 10 români, este în instituția Bisericii. Urmează Armata (media 5.9 din 10), NATO (media 5.5 din 10) și UE (media 5.2 din 10.

Întrebați care este ONG-ul în care au cea mai mare încredere, mai mult de 4 din 10 români au afirmat că nu consideră nici un ONG de încredere. Dintre cei care au menționat ONG-uri, Salvați Copiii și Crucea Roșie Română reprezintă organizațiile cele mai de încredere.

La capitolul încredere în personalități, pe primul loc este Laura Codruța Kovesi, cu o medie de 4,5 din 10, urmată de Mircea Geoană, cu o medie de 4,1.

Urmează Victor Ponta(medie 3,9 din 10), George Simion (medie 3,69 din 10) și Cătălin Drulă (medie 3,58 din 10).

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au o medie de încredere de 3,5 din 10.

Cea mai mare parte a românilor sunt de părere că lucrurile merg într-o direcție greșită în România. Întrebați cât de satisfăcuți se simt cu viața lor, românii sunt mulțumiți, în medie, cu aspectele vieții lor (media 7 din 10).

Germania (17%), Elveția (10%) și Statele Unite ale Americii (9%) sunt statele care pot fi modele pentru România din punct de vedere al organizării instituțiilor statului. Pe de altă parte, aproape 2 din 10 români sunt de părere că ar trebui să ne creăm propriul model.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.