Șoferul de 19 ani care a omorât 2 pietoni în 2 Mai fusese prins cu droguri și în trecut, dar a fost iertat de magistrați

vlad pascu
Foto: aktual24.ro

Matei-Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a intrat sâmbătă cu maşina într-un grup de 8 pietoni şi i-a ucis pe doi dintre ei în localitatea 2 Mai, a fost cercetat anul trecut de DIICOT, pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, dezvăluie „Libertatea”.

Procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală pentru că era vorba de o cantitate mică de droguri, iar Tribunalul Bucureşti a confirmat soluţia, la începutul acestui an.

Concret, Matei-Vlad Pascu a fost prins, pe 3 februarie 2022, având asupra sa „0,68 g canabis, în vederea consumului”.

Pe numele lui, DIICOT a deschis un dosar penal pentru infracţiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Pe 21 decembrie 2022, procurorii au emis o ordonanță de renunțare la urmărire penală, invocând „cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.

Deținerea fără drept de droguri de risc pentru consum propriu este pedepsită, conform Legii 143/2000, cu pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Procurorii DIICOT au apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului.

Când a închis dosarul, DIICOT nu i-a impus lui Matei-Vlad Pascu să urmeze vreun program de consiliere pentru a renunţa la consumul de droguri, mai notează sursa citată.

Soluţia dispusă de DIICOT a fost confirmată de Tribunalul Bucureşti, pe 10 ianuarie 2023. Soluția poate fi consultată aici.

Potrivit testelor realizate de Poliție, Matei-Vlad Pascu era drogat cu cocaină, amfetamină şi metamfetamină în momentul în care a produs accidentul mortal din 2 Mai.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.