Șobolani paralizați au mers din nou, au fugit și au urcat scări | Video

sobolan_paralizat_merge

Mai mulți șobolani paralizați au reușit să meargă, după ce în măduva spinării le-au fost injectate anumite substanțe chimice, iar apoi aceasta a fost stimulată electric, relatează BBC.

Studiul, apărut în jurnalul „Science”, a demonstrat că șobolanii răniți pot chiar să alerge în timpul stimulării spinale. Potrivit oamenilor de știință, acest studiu „excepțional” arată că restaurarea funcțiilor după o paralizie nu mai este un simplu vis.

În 2011, Rob Summers din Oregon, SUA, a reușit să stea din nou în picioare în timp ce măduva spinării îi era stimulată electric. Bărbatul este paralizat de la piept în jos după ce a fost lovit de o mașină. Acum, cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie spun că au reușit să  refacă mai multe funcții în cazul șobolanilor, care au fost în stare să alerge sau să urce scări.

Inițial, experții au tăiat măduva spinării în două locuri, astfel încât informațiile nu mai puteau să circule de la creierul șobolanilor la picioare. Apoi, cercetătorii au injectat în măduva spinării substanțe chimice menite să stimuleze nervii din coloana vertebrală, iar măduva a fost stimulată electric.

Un pas mic pentru un șobolan, un pas mare pentru știință

Nu era însă suficient pentru ca șobolanii să meargă din nou. Animalele au fost susținute de un echipament robotic și li s-a arătat un „premiu” spre care să meargă. Șobolanii au reușit să pășească, iar apoi au urcat scări. „Cu timpul, animalul redobândește capacitatea de a face un pas, doi, apoi de a alerga și, în final, abilitatea de a sprinta, de a urca scări și chiar de a depăși obstacole”, a declarat pentru BBC Gregoire Courtine, cercetătorul care a coordonat studiul.

De asemenea, oamenii de știință au observat că de-a lungul leziunii s-au format noi nervi și că la nivelul creierului au avut loc diferite schimbări. Procedurile funcționează doar atâta timp cât măduva spinării este stimulată, chiar dacă s-au format nervi noi. Deocamdată, impactul pe care l-ar putea avea o astfel de procedură în cazul oamenilor este dificil de prezis, însă oamenii de știință spun că succesul înregistrat în experimentele pe șobolani deschide perspective promițătoare pentru persoanele care au leziuni la măduva spinării.

Mai multe informații despre experiment poți afla aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.