Siteul de unde afli cum se vor desfășura orele în noul an școlar

începerea școlii coronavirus
Sursa: educatiacontinua.edu.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a susținut astăzi o declarație de presă în care a oferit câteva informații referitoare la modul de organizare a noului an școlar.

Ministerul Educației a lansat siteul educatiacontinua.edu.ro, unde părinții și profesorii vor găsi informații despre desfășurarea orelor, atât la clase, cât și online.

Anisie a anunțat că autoritățile din domeniul educației au elaborat mai multe ghiduri pentru desfășurarea orelor, de la învățământ preșcolar, la cel primar, gimnazial, liceal, vocațional și special.

Toate aceste ghiduri se regăsesc pe siteul educatiacontinua.edu.ro.

Câteva reguli din ghidul pentru învățământul primar:

De pildă, în ghidul pentru învățământul primar se arată că, atunci când elevii vor veni la școală, sala de clasă trebuie amenajată astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de cel puțin 1 metru. De asemenea, elevii vor ocupa în mod constant aceleași locuri și nu le vor schimba între ei pe toată perioada cursurilor.

Nu este permis schimbul de obiecte personale, iar aerisirea claselor se va face înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de 30 de minute, apoi în timpul recreațiilor, minimum 10 minute, și la finalul zilei.

Acolo unde este posibil se va asigura eșalonarea pauzelor. Elevii din ciclul primar trebuie supravegheați pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanțării fizice.

În ceea ce privește primirea și organizarea elevilor, unul sau mai mulți membri ai personalului unității de învățământ vor sta la intrarea în școală pentru a gestiona sosirea și fluxurile de persoane.

Distanțarea fizică va fi menținută la intrare, folosind panouri, marcaje aplicate pe sol, dispozitive de distanțare, bariere.

Se recomandă intrarea eșalonată, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi.

După dezinfecția mâinilor, elevii vor merge direct în sălile de clasă.

Monica Anisie a mai declarat astăzi că în perioada de vară au fost formați 94.000 de profesori, astfel încât ei să poată să susțină și lecții online, iar alții participă acum la programe în derulare.