Site-ul care îți arată de unde vine numele tău de familie

site arată de unde provine numele de familie
Foto: nume.ottomotor.ro

Inginerul român Florin Lipan a conceput un site care le arată utilizatorilor de internet unde sunt mai frecvente numele lor de familie.

„Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite”, se arată pe site.

Florin Lipan, care lucrează la ora actuală ca dezvoltator de software la compania Blacklane GmbH din Berlin, Germania, a absolvit Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.

Site-ul nume.ottomotor.ro a fost lansat în anul 2012, iar de atunci a fost actualizat. Generarea indexului de nume a presupus parcurgerea unei cărți de telefoane online cu ajutorul unui crawler.

Pentru a localiza un anumit nume trebuie să îl introduceți în căsuța de căutare și să apăsați butonul caută.

Veți observa că numele rezultate sunt scrise cu caractere diferite ca dimensiune. Cu cât într-o anumită zonă sunt mai mulți oameni care au acel nume, cu atât caracterele vor avea o dimensiune mai mare.

„Dimensiunea caracterelor corespunde numărului de gospodării indexate. Vor fi afișate doar zonele pentru care au fost găsite mai mult de cinci familii”, se mai arată pe site.

Puteți face testul aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.