Site despre Transilvania, realizat de UDMR: Marea Unire a fost ”o experiență devastatoare”

Un site în limba engleză despre Transilvania, realizat de UDMR cu finanțare din Ungaria, prezintă istoria și prezentul acestei regiuni într-o manieră controversată. În plus, toate numele de orașe sunt scrise exclusiv în limba maghiară.

Siteul transylvanianow.com este realizat de UDMR cu finanțare de la fundația Bethlen Gabor Alap, din Ungaria.

”Portalul încearcă să privească Transilvania prin ochii altora”, susține președintele executiv al UDMR, Balint Porcsalmi. Totuși, notează g4media.ro, articolele prezintă cu predilecție varianta maghiară a istoriei și geografiei acestei regiuni.

Iată câteva exemple:

– un articol despre Sibiu susține că unirea Transilvaniei cu România la finalul primului război mondial a fost o ”experiență devastatoare”;

– toate numele de orașe prezentate în articole sunt maghiarizate: Kolozsvár (Cluj), Torda (Turda), Nagyszeben (Sibiu), Szilagysomlyó (Șimleul Silvaniei);

– într-un articol dedicat experienței multilingve din Transilvania se pretinde că în regiune există ”tensiuni între minoritățile etnice și români”.

Proiectul transylvanianow.com este coordonat de Patrick Eagan. Acesta este născut în Statele Unite și nu are rădăcini maghiare. Susținerea financiară vine de la Fundația Bethlen Gabor Alap, iar conținutul editorial este realizat prin intermediul Fundației Eurotrans a UDMR.

Președintele executiv al UDMR, Balint Porcsalmi, crede că există o mulțime de povești interesante despre maghiarii din Ardeal, însă lipsește o poveste mare, o narațiune unitară despre această comunitate. El speră că acest portal va construi tocmai această poveste.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.