Sistemul revoluţionar de încălzire folosit de o comună din nordul României: ieftin și ecologic

pomârla
Pompele de la școala din Pomârla. Sursa: Cosmin Zamfirache / adevarul.ro

Într-o România în care multe școli încă se încălzesc cu sobe pe lemne, autorităţile locale din comuna botoşăneană Pomârla, aflată la graniţa cu Ucraina, au investit într-un sistem revoluţionar de încălzire a şcolilor, folosit mai ales în ţările nordice, cu pompe de căldură care utilizează energia termică a pământului și a apei, relatează adevărul.ro.

În comuna Pomârla, aflată la 50 de kilometri de municipiul Botoşani, autorităţile locale au investit într-un sistem de încălzire puțin utilizat în țara noastră. Modelul a fost preluat de la ţările nordice, dar şi de la statele din vestul Europei.

Este vorba despre pompe de căldură care folosesc energia termică a pământului şi a apelor subterane, transformând-o în agent termic, ecologic şi ieftin.

Toate şcolile şi grădiniţele din Pomârla beneficiază acum de acest sistem de încălzire. Pentru realizarea instalaţiilor, Primăria Pomârla a accesat un proiect prin PNDL pentru care a primit 10 milioane de lei.

Echipamentele suedeze au fost montate la fiecare unitate de învăţământ. Acestea constau în foraje, pompe, soft-uri şi instalaţii care preiau energia termică a solului sau a apei şi o amplifică transformând-o în agent termic cu un minimum de consum electric, mai notează sursa citată.

„Practic, extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade. În comună, avem la 15 metri în sol apă în exces şi o folosim. Apa sau căldura solului trec prin schimbătorul de căldură şi cu ajutorul unor instalaţii cu glicol, plus aport de energie electrică, oferă căldură ieftină şi ecologică”, a declarat primarul Dumitru Chelaru pentru adevărul.ro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.