Siria eliberează 755 de prizonieri arestați în timpul protestelor

Anti_Assad_graffiti
„Jos Bashar”, text scris cu graffiti de un protestatar sirian în aprilie 2011 / Foto: jan Sefti Wikimedia Commons

Autoritățile siriene au eliberat 755 de deținuți închiși de-a lungul celor nouă luni de proteste îndreptate împotriva președintelui Bashar al-Assad, a anunțat astăzi televiziunea de stat siriană, potrivit BBC.

Postul TV sirian a relatat că prizonierii au fost implicați în „evenimentele recente”, dar că „nu aveau mâinile pătate de sânge sirian”. Și în luna noiembrie Guvernul sirian a anunțat că a eliberat 1.180 de prizonieri.

Toți protestatarii închiși ar trebui să fie eliberați în baza unui plan de pace al Ligii Arabe, ai căror observatori se află acum în Siria.

În ciuda veștilor bune de astăzi, situația rămâne dramatică în Siria. Organizația Națiunilor Unite a arătat că peste 14.000 de oameni sunt închiși, iar alții 5.000 au fost uciși în urma acțiunilor desfășurate de autoritățile siriene, potrivit BBC. În schimb, activiștii pentru drepturile omului susțin că nu mai puțin de 40.000 de oameni sunt închiși la ora actuală.

Navi Pillay, Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că deține dovezi că forțele de securitate siriene au comis crime împotriva umanității, împotriva populației civile, inclusiv crime, tortură, violuri și alte forme de violență sexuală și privare de libertate.