Singurul spital din România care permite vizitarea pacienților COVID-19, la ATI

Spitalul Județean de Urgență Suceava. Foto: Wikimedia Commons

Dacă la începutul epidemiei de COVID-19 din România, Spitalul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost primul mare focar din România, în aceste zile situația este mult mai bună.

Județul Suceava are cea mai mică rată de incidență a virusului, fiind singurul cu mai puțin de un caz la mia de locuitori.

Astfel, la aproape un an după ce Spitalul Județean din Suceava fusese pus sub comandă militară, din cauza gestionării dezastruoase a epidemiei de COVID-19, instituția medicală este singura din țară care permite vizite la secția de Terapie Intensivă, unde sunt internați bolnavii în stare gravă.

Pacienții pot fi vizitați o dată pe săptămână de către o rudă de gradul I, scrie Adevărul.

Vizitatorii își dau acordul în scris că își asumă unele riscuri, dar și că vor respecta protocolul de vizită, iar apoi sunt ajutați să îmbrace echipamentul de protecție specific.

Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean Suceava, a explicat situația pentru sursa citată:

Am făcut lucrul acesta pentru că este omeneşte. Pacienţii aflaţi în stare generală foarte gravă pot fi vizitaţi de o singură rudă de gradul I, care depune o cerere la directorul medical. Această cerere este analizată iar apoi rudele urmează un traseu bine stabilit cu echipare şi dezechipare, fiind urmărit pe tot traseul de un cadru medical. Nu am copiat acest model. A venit firesc în mintea şi sufletul cadrelor medicale. Suntem oameni, ştim ce înseamnă suferinţa”.