Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt”. Soluția salvatoare la „FAZAN”

dicționar explicativ român dex
Foto: L. Kenzel / Wikipedia.org

Mulți dintre noi am jucat „FAZAN” în copilărie, jocul care ne cerea să spunem un cuvânt care începe cu ultimele două litere din cuvântul spus de adversarul nostru.

Foarte adesea, eram blocați în momentul în care acesta spunea „restaurant” sau alt cuvânt care se termina în „nt” deoarece consideram că în limba română nu există niciun cuvânt care începe cu „nt”.

De fapt, în limba română există un cuvânt care începe cu „nt”, se arată într-un articol publicat de Antena 3 CNN.

Acesta este „ntur” și se regăsește în dicționarul digital dexonline.ro, fiind preluat din Micul dicționar academic, ediția a II-a, 2010, editat de Academia Română și Institutul de Lingvistică, precum și din Dicționarul de arhaisme și regionalisme, anul 2002, Editura Saeculum Vizual.

Sursa: dexonline.ro

Conform celor două dicționare, „ntur” este o onomatopee care imită trilurile turturicii. Cuvântul este un regionalism.

Totuși, cuvântul nu se regăsește și în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX).

Așadar, dacă jucați „FAZAN” și acceptați doar cuvinte care apar în DEX, nici „ntur” nu vă poate salva.

Foto: L. Kenzel / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.