Șine în flăcări la -30 de grade. Care e explicația americanilor

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Mai multe fotografii și filmulețe cu șine de tren în flăcări s-au viralizat pe internet în ultimele zile. Imaginile au fost surprinse în Statele Unite, în Chicago. Ceea ce e surprinzător este că în acest oraș s-au înregistrat zilele trecute, de exemplu, -30 de grade.

Însă motivul pentru care liniile de tren sunt în flăcări are legătură chiar cu frigul. Un purtător de cuvânt al companiei care administrează trenurile urbane, Michael Gillis, a declarat, pentru CNN, că este o măsură luată deliberat pentru ca macazurile să nu înghețe. Mai exact, este vorba despre un sistem de arzătoare cu gaz, instalate în mai multe puncte de pe traseu. Din cauza frigului extrem, șinele se pot contracta.

Americanii se confruntă cu cel mai mare ger din ultimul sfert de secol. În Chicago au fost închise școlile, iar serviciile publice au fost limitate la minimum. Mai mulți oameni au murit de frig.

O furtună, denumită Jayden, practic mută Polul Nord în Statele Unite. Potrivit meteorologilor, la Chicago se estimează că vor fi temperaturi de până la -33 grade Celsius. Ca o comparație, la Polul Nord se înregistrează minime de -28 de grade.

Furtuna afectează statele Minnesota, Iowa și Illinois. Peste câteva zile urmează să cuprindă nord-vestul SUA. La New York sunt așteptate temperaturi de -22 de grade, iar vântul va scădea și mai mult temperatura, cu până la 10 grade.

Potrivit specialiștilor, temperaturile extreme au devenit mai severe în ultimii ani, datorită unei combinații de încălzire globală și a fenomenului vortexul polar.

„Când vortexul polar este slab sau „perturbat”, curgerea aerului este mai slabă și se mișcă spre nord și spre sud (mai degrabă decât spre vest spre est). Acest lucru permite o redistribuire a masei de aer unde aerul rece din Arctic se varsă în latitudinile medii, iar aerul cald din subtropic este transportat în Arctica”, a explicat dr. Judah Cohen, cercetător științific pentru climă la Cercetările atmosferice și de mediu (AER), pentru CBS News.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.