Sindicaliștii îi cer demisia lui Tudorel Toader pentru subminarea sistemului penitenciar

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susțin că raportul de activitate prezentat de Tudorel Toader, ministrul Justiției, este ”un autodenunț pentru incopetență”.

Tudorel Toader ar fi dezinformat în autoevaluarea făcută publică ieri, la împlinirea a doi ani de mandat la conducerea Ministerului Justiției.

”În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări «în execuţie», dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 in realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic”, au comentat sindicaliștii din domeniul penitenciarelor.

„În mandatul Tudorel Toader la Jutiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare. A crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776), distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). S-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă”, a adăugat Sorin Dumitrașcu, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din ANP.

Dacă în timpul mandatului lui Tudorel Toader au beneficiat de reducerea cu o cincime a pedepselor peste 15.000 de deținuți, iar populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate.

”Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei, fiind cu aproape 8.000 de angajaţi mai puţini faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale”, a mai precizat reprezentantul sindicaliştilor din ANP.

„În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă”, a completat liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP.