Sfaturile unui avocat. Ce trebuie să faci atunci când primești o factură mare la gaz sau electricitate

FOTO: minka2507/Pixabay.com
FOTO: minka2507/Pixabay.com

Pe lista românilor care au primit o factură mare la electricitate se numără și avocatul Adrian Cuculis. Acesta le recomandă celor care cred că nu este justifică suma facturată să facă mai multe demersuri pentru a se corecta problema.

„Am tot văzut zilele acestea mai multe persoane care își publicau facturile la energie. Nu înțelegeam totuși cum ajungi pentru un bec, un televizor, un frigider și câteva aparate care consumă ocazional, să plătești mii de lei factura la energie.

După ce am făcut un video (acum 2 zile) și l-am publicat, unde îndrumam oamenii cum să facă să conteste factura la curent dacă are o valoare ieșită din comun, mă trezesc ieri cu o factură la un apartament de domiciliu cu 2 camere, unde nu consumăm mai mult decât ce am scris mai sus, de 3400 de lei.

Prin urmare, voi proceda și eu așa cum i-am îndrumat și pe potentiatii petenți, să conteste facturile nesimțite.

Mă gândesc în mod serios că alături de colegii mei din societate să inițiem un proces colectiv pe furnizori separați cu grupuri separate prin care să le cerem acestora plata de daune și despăgubiri morale pentru sarabanda pe care o fac de 9 luni de zile plus anularea facturilor aferente și restituirea sumelor de bani încasate pe acestea”, scrie avocatul Adrian Cuculis pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, avocatul mai transmite „să aveți în vedere pentru moment, următoarele”, atunci când primiți o factură care nu credeți că are justificare:

  • Notificăm în scris furnizorul de energie și contestăm întinderea valorii facturii;
  • Solicităm furnizorului de energie să pună la dispoziție metrologia contorului și verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva apare o discrepanță;
  • Dacă nu primim răspuns favorabil în maxim 15 zile, trimitem plângerea la ANRE la departamentul de protecție a consumatorului sau direct la ANPC;
  • În pararel deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor;