Sfaturi utile dacă vrei să devii freelancer

Foto: Pexels.com

Să fii independent financiar și profesional reprezintă oportunitatea pe care o caută majoritatea angajaților. Dacă și tu îți dorești să fii propriul tău șef și să îți stabilești programul în funcție de nevoile tale, adică să devii freelancer, trebuie să ții cont de anumite aspecte. De aceea, înainte să îți dai demisia de la actualul loc de muncă, cântărește bine această decizie și pune în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele pe care le presupune această schimbare. Iată câteva sfaturi utile. 

Caută orice oportunitate

Pentru că îți dorești să alegi această cale profesională, de freelancer, va trebui să depui mai mult efort decât de obicei. Deși acest statut îți oferă anumite avantaje pe care nu le aveai în calitate de angajat, există și dezavantaje, precum cel că nu vei avea un salariu, adică un venit constant. De aceea, trebuie să fii mereu în căutare de oportunități și să vânezi fiecare proiect. Deci, caută tu clienții și nu aștepta ca aceștia să apeleze la serviciile tale. Ia legătura cu foștii angajatori sau cu foștii colegi, discută cu prieteni sau cunoștințe ori cu oricare altă persoană care te-ar putea recomanda pentru aptitudinile tale.

Angajatorul nu va mai plăti taxele și impozitele în locul tău

Dacă vrei să devii freelancer, ia în considerare faptul că, în acest context, vei fi remunerat per proiect, probabil vei avea drepturi de autor, iar colaboratorul tău poate nu va dori să îți plătească taxele și impozitele către stat. Deci, vei fi nevoit să le achiți chiar tu. Pentru asta ai nevoie de un calculator salariu, pentru a ști cu adevărat câți bani ai la dispoziție, drept urmare să îți calculezi salariul atât brut, cât și pe cel net. Iar odată ce ai obținut acest răspuns, vei afla care va fi suma pe care o vei avea de achitat către stat, fie că e vorba de contribuția lunară pentru asigurările sociale de sănătate sau impozitul pe venit.

Înainte să îți dai demisia, asigură-te că ai bani puși deoparte 

Da, este foarte important să ai la dispoziție niște economii cu ajutorul cărora să te susții financiar. Gândește-te că odată ce ai părăsit actualul loc de muncă, va trebui să te întreții prin propriile forțe, fără să te mai bazezi pe salariu. În plus, chiar și dacă ai experiență profesională într-un anumit domeniu, e posibil ca în prima lună sau și în următoarele să nu ai pe mână foarte multe proiecte. Clienții vor apela la alți freelanceri, în care au încredere, cu care au mai colaborat, iar tu vei rămâne pe dinafară până vei câștiga notorietate pe piață. Prin urmare, stabilește-ți din timp un buget în care să te încadrezi lună de lună. Astfel vei evita situații neplăcute, precum împrumuturile financiare.

 

Vei avea mai mult timp liber la dispoziție, deci profită

Cum tu îți vei face propriul program și vei sta foarte mult timp în casă, deci nu vei mai pierde timp în trafic și nici nu vei mai fi obligat să muncești cel puțin opt ore zilnic, vei câștiga timp prețios. Va trebui să profiți la maximum de această oportunitate. Ideal ar fi să te perfecționezi în domeniul tău de activitate, să devii din ce în ce mai bun, iar cu trecerea timpului, să îți mărești tariful pentru serviciile pe care le oferi. De asemenea, în paralel te poți specializa și în alte domenii, pentru a îți mări șansele de a găsi proiecte, deci de a câștiga mai mulți bani. De exemplu, dacă știi doar o limbă străină, mai învață încă una, precum cele exotice, ca mandarina, araba sau olandeza, fiindcă acestea îți vor aduce mai multe oportunități decât limba engleză, spre exemplu.

 

Înainte să devii freelancer, cântărește foarte bine această decizie. Gândește-te dacă ai suficiente rezerve financiare pentru a te descurca și fără salariu. De asemenea, dacă ești dispus să nu câștigi foarte mulți bani, mai ales în perioada de început, când piața nu îți oferă foarte multe oportunități. Totuși, pe de altă parte, vei deveni propriul tău șef și vei avea libertatea să muncești doar când vrei tu.

 

Sursă foto: pexels.com 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.