Sfaturi pentru organizarea unei mese de Crăciun perfecte

De Crăciun și Revelion, suntem tentați să scoatem la iveală o selecție de rețete de sărbători clasice sau originale, ușoare sau demne de un bucătar cu stele Michelin. Indiferent dacă ești tradițional sau mai artistic, masa de Crăciun este modul de a ne răsfăța familia nu doar cu multe cadouri, ci și cu bucate alese și o atmosferă magică. Așadar, este esențial să știi cum să te pregătești pentru ca totul să meargă perfect. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens. 

Pregătește-te din timp pentru masa de Crăciun

Dacă te ocupi de organizarea mesei de Crăciun și primești toată familia acasă, este necesar să pregătești preparatele din timp pentru a nu sta la bucătărie când ai invitați. Alege rețete ușor de făcut și care se păstrează bine la frigider. Pregătește aperitive simple în cupe sau vase ramekin și platouri cu brânzeturi și mezeluri fine, pe care le poți pune la frigider până în momentul când le vei servi. Prepară felul principal din timp: optează pentru o carne cu sos, care poate sta la cuptor acoperită cu folie de aluminiu și care își va păstra frăgezimea. Poți alege cu încredere orice oferta carne porc sau vită, și gătește rețete delicioase precum boeuf bourguignon sau stroganoff sau mușchi de porc în sos de vin. Garnitura poate fi preparată în ultimul moment dacă este simplă, dar dacă dorești să servești piure de cartofi, de exemplu, este mai convenabil să-l gătești înainte și să-l reîncălzești chiar înainte de servire.

Organizează decorarea mesei

Planifică din timp decorarea mesei de Crăciun, astfel încât totul să fie gata când sosesc oaspeții. Începe prin a alege o față de masă frumoasă, din materiale naturale, apoi decorează cu ramuri de brad, globuri de Crăciun, ghirlande, lumânări. Nu uita să folosești șervete de masă textile, pe care să le pliezi din timp, deoarece acest lucru poate dura ceva timp!

Un meniu special pentru copii

Este foarte util să ai un meniu special pentru copii. De cele mai multe ori, preferă preparate diferite decât adulții și trebuie să-i faci și pe ei fericiți. Rămâi în tema Crăciunului și ia în considerare o prezentare diferită a rețetelor preferate de ei. De exemplu, taie friptura în formă de stea sau brăduț și servește-o cu cartofi duchesse, pentru a fi mai festiv. De asemenea, este ideal să hrănești copiii înaintea adulților, astfel aceștia se pot retrage la joacă, iar cei mari se pot bucura în liniște de cină.

Oferă o gustare între cină și miezul nopții 

Uneori, adulții pot decide să rămână treji până la miezul nopții pentru a deschide cadourile. Dacă cina se încheie suficient de devreme, sunt șanse ca invitaților să li se facă foame seara târziu. În mod ideal, ar fi bine să ai pregătite mici gustări gata de servit pentru cei cu poftă de dulce sau sărat. Ai grijă, însă, să servești lucruri destul de ușoare, altfel oaspeții tăi vor avea probleme cu somnul. Poți, de exemplu, să pregătești o salată de fructe, mici fursecuri sau chiar bețișoare de legume, morcov, apio, castraveți, cu guacamole sau humus, pentru cei care preferă sărat. 

Refolosește tot ce a rămas de la masa de Crăciun

Este greu de judecat câtă mâncare trebuie pregătită pentru un număr mare de invitați și întotdeauna avem tendința de a exagera. Nu intra în panică, poți refolosi ce rămâne a doua zi de Crăciun. Planifică feluri de mâncare cu ingrediente ușor de preparat și care pot fi adăugate la diferite tipuri de rețete. De exemplu, dacă servești somon afumat la cina de Crăciun, a doua zi poți încorpora ce a rămas într-o salată, iar din friptura la cuptor poți prepara sandviciuri sau o plăcintă cu carne. Nimic nu se aruncă, totul se refolosește!

Și mai presus de toate, nu uita să te bucuri de atmosfera sărbătorilor și, mai ales, de momentele minunate petrecute alături de cei dragi, pentru că, până la urmă, ei sunt cei care aduc magia Crăciunului în viața ta.

Sursa foto: Shutterstock