Sfaturi pentru a combate stările de anxietate

Foto: Unsplash

În contextul epidemiei de COVID-19, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu stări de anxietate.

Anxietatea este un răspuns natural al organismului la stres şi este definită ca un sentiment de teamă sau de îngrijorare în legătură cu ceea ce va urma. Prima zi de școală, un interviu de angajare sau susținerea unui discurs în public reprezintă situaţii în care anxietatea apare în mod firesc. Totuşi, dacă această stare nu dispare la fel de natural odată cu depăşirea situaţiei care a cauzat-o, durează mai mult de șase luni şi interferează cu diferite aspecte din viaţa ta, atunci este posibil să vorbim despre o tulburare anxioasă. În cazul în care şi tu te confrunţi cu episoade de anxietate, iată câteva sfaturi care te pot ajuta. 

Identifică problemele

Poate că pare evident, dar este important să ştii că înainte de a te adresa efectelor, este bine să identifici mai întâi cauza. Dacă anxietatea ta este provocată, de exemplu, de pandemia de Coronavirus, alături de un psihoterapeut, de prieteni sau chiar singur, începe prin a stabili ce poţi controla şi ce nu în această situaţie. Sigur că nu poţi controla rata de vaccinare sau restricţiile impuse de autorităţi, dar poţi controla cât şi în ce fel ai grijă de tine. Pentru a-ţi linişti temerile, nu ezita să investeşti în măşti de protecţie de bună calitate, manusi chirurgicale şi orice alte produse care te fac să te simţi în siguranţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte surse de anxietate. 

Ai grijă de tine

Indiferent care sunt cauzele stărilor tale de anxietate, o rutină zilnică te poate ajută să simţi că eşti mai stăpân pe situaţie. Identifică toate lucrurile care te ajută să fii mai liniştit şi fă-le o prioritate. Poate fi vorba despre o plimbare în parc alături de animalul de companie, un moment de linişte în jurul unei ceşti de ceai alături de partenerul de viaţă sau o conversaţie plăcută cu un prieten. Odată ce ai realizat care sunt aceste lucruri pentru tine, transformă-le într-un ritual zilnic. Pare simplu, dar beneficiile sunt extraordinare. 

Somnul este important

Dacă suferi de episoade de anxietate, este posibil să ai probleme şi cu somnul. De aceea, este important să faci tot ce poţi pentru a cultiva o rutină sănătoasă şi în ceea ce priveşte odihna. Aspectul cel mai important pentru a avea un somn odihnitor este legat de respectarea unor ore fixe pentru mersul la culcare şi pentru trezire. În plus, înainte de culcare, încearcă să te relaxezi citind sau făcând câteva minute de mişcare. Orice ai face, evită orice contact cu surse care îţi pot agrava starea de anxietate. 

Fără zahăr

Dieta este foarte importantă pentru persoanele care se luptă cu anxietatea. O astfel de stare poate duce la o falsă necesitate de a consuma mai multe alimente bogate în grăsimi şi zaharuri, ceea ce nu face altceva decât să creeze un cerc vicios. Scăderile şi creşterile bruşte de zahăr din sânge îţi pot afecta starea de spirit. În momentul în care treci prin astfel de stări de anxietate, încearcă să eviţi consumul de zahăr şi să privilegiezi în meniurile tale zilnice fructele şi legumele proaspete.

Yoga

Yoga sau alte exerciţii de respiraţie pot fi foarte utile atunci când te confrunţi cu stări de anxietate, pentru că te pot ajuta să te calmezi rapid. În plus, le poţi face oricând ai nevoie, în intimitatea casei tale şi găseşti multe variante online gratuite. 

 

Urmând sfaturile de mai sus, poţi obţine rezultate foarte bune în lupta ta cu anxietatea. Totuşi, dacă efectele ei se fac resimţite pe termen lung sau se agravează, nu ezita să consulţi un terapeut. 

 

Sursă foto: Unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.