Sfaturi esențiale pentru întreținerea anvelopelor: extinderea duratei de viață

Îngrijirea corectă a anvelopelor, la intervalele de timp recomandate de specialiști, poate extinde semnificativ durata de viață a acestora, având un impact direct asupra siguranței și eficienței autoturismului pe care îl conduci. Mai jos vei descoperi sfaturi esențiale despre cum se pot menține anvelopele în stare bună pentru cât mai mult timp, cum se verifică presiunea acestora, când este necesară rotația lor, dar și alte recomandări importante, simplu de pus în practică.

Importanța menținerii anvelopelor în stare bună

La nivelul anvelopelor se realizează unicul punct de contact între mașină și suprafața drumului, iar starea lor influențează în mod direct aderența la drum, distanța de frânare și controlul direcțional al mașinii. Prin urmare, întreținerea corespunzătoare este esențială pentru siguranța rutieră, dar și pentru a amâna momentul în care se schimbă cauciucurile auto.  

Performanța vehiculului depinde în mare măsură de anvelope. Un produs premium și bine întreținut poate îmbunătăți eficiența consumului de combustibil, acustica internă a vehiculului și confortul pasagerilor. De asemenea, menținerea unui nivel optim al presiunii în anvelope sporește manevrabilitatea la viraje. 

De asemenea, alegerea anvelopelor potrivite pentru tipul de vehicul, condițiile de drum și sezon reprezintă un alt factor-cheie în menținerea performanței de lungă durată, cu impact asupra nivelurilor de siguranță și confort în trafic. În timp ce anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a oferi aderență optimă pe suprafețe de carosabil acoperite cu gheață și zăpadă, anvelopele de vară garantează performanță optimă pe drumuri uscate sau expuse temperaturilor foarte ridicate. 

Verificarea regulată a presiunii în anvelope

Specialiștii recomandă verificarea presiunii în anvelope cel puțin o dată pe lună și înainte de fiecare călătorie lungă. Ține cont de această recomandare importantă, deoarece nivelul acesteia poate fluctua în funcție de condițiile de drum și temperatura exterioară.

Presiunea necorespunzătoare este un factor de risc pentru siguranța tuturor participanților la trafic. O presiune prea mare determină un risc ridicat de explozie, cu posibile efecte foarte grave pe drumurile publice. Pe de altă parte, o presiune prea mică în anvelope poate duce la o uzură inegală, dar și la o deteriorare rapidă a materialului. În plus, valorile improprii ale presiunii contribuie la reducerea aderenței pe drum, ceea ce crește riscul de accident.

Pentru a verifica presiunea din anvelope, ține cont de aceste sfaturi: 

1. Asigură-te că anvelopele sunt reci. Presiunea în anvelope se măsoară cel mai bine în astfel de condiții, deoarece căldura poate duce la creșterea presiunii.
2. Scoate cu grijă capacul de la valva anvelopei pe care vrei s-o verifici. 
3. Aplică manometrul de presiune pe valvă și citește apoi valoarea indicată.
4. Compară apoi valoarea respectivă cu cea de referință, recomandată de producătorul vehiculului. Poate fi găsită în manualul tehnic sau pe eticheta de pe ușa șoferului.
5. Dacă presiunea este prea mare, eliberează aer până atingi presiunea optimă. Dacă presiunea este prea mică, umflă anvelopa până la nivelul recomandat.

Rotația anvelopelor: când și de ce este necesară?

Acest proces de întreținere a anvelopelor este important pentru siguranța și performanța oferite de mașină în timpul deplasării. Unul dintre motivele principale pentru care este esențială rotația anvelopelor este asigurarea unei uzuri uniforme, la nivelul întregului set. În timpul deplasării, anvelopele din față tind să se uzeze mai rapid decât cele din spate, deoarece suportă greutatea motorului și sunt responsabile pentru direcționare.

Rotația anvelopelor nu este un proces complicat, dar necesită atenție și cunoștințe de bază. Procesul poate varia în funcție de clasa vehiculului și / sau de tipul de anvelopă. De exemplu, la vehiculele cu tracțiune față, anvelopele din față ar trebui mutate în spate, pe aceeași parte, iar anvelopele din spate ar trebui mutate în față și trecute pe partea opusă. În cazul anvelopelor unidirecționale, acestea trebuie întotdeauna mutate pe aceeași parte a vehiculului.

Majoritatea producătorilor de anvelope recomandă ca această operațiune să fie reluată la fiecare 5000 – 8000 km. Însă, acest lucru poate varia în funcție de stilul de condus și condițiile de drum. De asemenea, este recomandată raportarea la indicațiile producătorului din manualul de utilizare al vehiculului.

Rotația anvelopelor prelungește durata de viață a acestora, ceea ce duce la economii semnificative pe termen lung. În al doilea rând, contribuie la economisirea combustibilului, deoarece anvelopele echilibrate îmbunătățesc rezistența la rulare. Nu în ultimul rând, îmbunătățește siguranța în trafic.

Anvelope uzate: semne pe care să le identifici rapid

Cunoașterea și identificarea semnelor de uzură sunt esențiale pentru siguranța și performanța vehiculului. Uzura este normală și inevitabilă, însă există mai multe semne ce indică foarte clar nevoia de a schimba cauciucurile auto. În primul rând, atenție la adâncimea benzii de rulare! Conform legislației, anvelopele trebuie să aibă o adâncime minimă a benzii de rulare de 1.6 mm. Chiar și o diferență de câțiva milimetri poate avea un impact semnificativ asupra performanței mașinii.

Un alt semn al uzurii este apariția unor crăpături sau fisuri pe suprafața anvelopei. Acestea pot fi cauzate de factori variați, inclusiv vârsta, expunerea la soare și utilizarea în condiții extreme. Dacă observi aceste semne, este recomandat să schimbi setul de anvelope cât mai curând posibil. De asemenea, în cazul în care observi că mașina nu mai are aceeași aderență pe drum, sau că n-o mai poți menține în linie dreaptă, ar putea fi necesară înlocuirea setului utilizat.

Întreținerea adecvată a anvelopelor este esențială pentru siguranța și performanța vehiculului. Menținerea unei presiuni conforme cu cea indicată de producător, rotația regulată și înlocuirea la timp a acestora sunt factorii de bază pentru prelungirea duratei de viață a anvelopelor. Pentru a avea garanția că acestea sunt întreținute și schimbate conform recomandărilor, solicită ajutorul oferit de specialiști cu experiență în astfel de servicii. 

Sursa foto: Shutterstock