Senatul nu a votat introducerea certificatului COVID la locul de muncă

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Senatul nu a votat legea prin care certificatul digital european, cunoscut și drept certificatul verde, devine obligatoriu la locul de muncă.

Erată: Inițial, s-a crezut că legea a fost votată de Senat, însă votul online a încurcat numărătoarea, transmite postul de televiziune Digi 24.

Proiectul de lege urmează să meargă la vot în Camera Deputaților, care e cameră decizională.

În forma propusă, legea prevede că certificatul devine obligatoriu la locul de muncă în numeroase instituții publice, dar și în multe companii private.

Legea li se aplică medicilor, profesorilor, dar și multor angajați de la privat.

Concret, vor putea merge la locul de muncă doar cei:

– pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2
– cei care au trecut prin boală şi se află între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus
– şi cei care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabil 72 ore) sau antigen rapid (valabil 48 de ore). În cazul celor celor care lucrează la stat, testul va fi plătit de către angajat (sunt exceptate persoanele care au contraindicații la vaccinare). În cazul celor care lucrează la privat, testul va fi plătit de angajat sau de angajator, în funcție de regulamentele interne.

În ceea ce privește testarea, o excepție o reprezintă profesorii, în sensul că toate cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar beneficiază de o „perioadă de grație”. Timp de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, cadrele didactice beneficiază de testare gratuită.

Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificatul digital al UE privind COVID.

De asemenea, și personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente trebuie să prezinte certificatul digital european la locul de muncă.

Legea se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan, membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi.

Prevederile legii nu li se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Celor care refuză să prezinte certificatul digital li se va suspenda contractul de muncă, fără plata salariului, pentru o perioadă de 30 de zile. După aceste 30 de zile angajatorul poate prelungi perioada suspendării cu alte 30 de zile sau poate desface contractul de muncă. Prevederea nu li se aplică celor vaccinați cu prima doză. Aceste persoane beneficiază de testare gratuită până se vaccinează cu schemă completă.

Amenzile pentru nerespectarea legii sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei pentru instituțiile publice și companiile private și între 10.000 și 50.000 pentru persoanele fizice.

Dacă va fi votată de Camera Deputaților, legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. În cazul în care acesta o va promulga, legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

În Senat, partidele PSD și AUR au votat împotriva introducerii certificatului digital european la locul de muncă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.