Senator PSD: Anticomuniștii din munți au creat probleme României

șerban nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae. Foto: captură YouTube

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei inițitive legislative privind declararea zilei de 26 octombrie ca „Ziua Mișcării de Rezistență Armată Anticomunistă”, că partizanii anticomuniști din munți au slăbit capacitatea României de apărare, iar acțiunile lor au fost împotriva intereselor țării.

„Am rude care au luptat pe frontul de vest. Să le spunem că unii mergeau să lupte pe frontul de vest pentru eliberarea Transilvaniei, în timp ce alţii luptau cu regimul instalat în august `44 este inacceptabil. Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi.

Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României. N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, există doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacați.

Între cei care s-au refugiat în munţi erau şi oameni care erau căutaţi pentru alte lucruri. Spre exemplu, n-am cum să fiu de acord cu cei care l-au omorât pe Nicolae Iorga şi să spun că erau partizani anticomunişti sau că erau luptători pentru libertate”, a declarat Şerban Nicolae în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului, potrivit Hotnews.ro.

Nicolae a mai spus că partizanii anticomuniști din munți și-au îndreptat acțiunea împotriva intereselor României.

„Rezistenţă anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război – de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau.

Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele societice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting ¬ v-am spus, am în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, unii şi cu funcţii -, am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există. (…)

Au atacat trupe de Securitate române provenite din foştii jandarmi, nu aveau niciun fel de efect în ceea ce priveşte puterea de tip comunist de inspiraţie sovietică instalată la Bucureşti, absolut niciun efect. Iar faptul că CIA, la momentul respectiv cunoscând tratativele de la Ialta, de la Postadm, cunoscând şi celebrul şerveţel al împărţirilor geopolitice dintre Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali, desfăşura acţiuni de acest tip pe teritoriul României, n-au cum să-mi spună că asta era lupta pentru libertate sau că ar trebui să o aplaudăm”, a mai spus Şerban Nicolae.

Iniţiativa deputatului PNL de declarare a zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armata Anticomunistă a primit raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului. Decizia va fi luată în Camera Deputaților.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.