Șeful BioNTech: Cei vaccinați sunt protejați de formele grave provocate de Omicron

Uğur Şahin
Foto: Stefan Albrecht / BioNTech / Wikipedia

Compania germană BioNTech, care a participat, alături de Pfizer, la dezvoltarea unuia dintre vaccinurile anti-Covid, transmite că își poate adapta destul de repede serul ca să răspundă împotriva variantei Omicron.

Liderul companiei, Ugur Sahin, spune că, în ciuda mutației noi, vaccinurile ar trebui să continue să protejeze oamenii împotriva bolilor grave.

„Această variantă ar putea fi capabilă să infecteze persoanele vaccinate. Anticipăm că persoanele infectate care au fost vaccinate vor fi în continuare protejate împotriva bolilor grave”, a declarat Sahin într-un interviu acordat vineri. Acesta a mai spus că o tulpină cu foarte multe modificări a apărut mult mai devreme decât anticipase.

„Noua tulpină cu foarte multe mutații a apărut mai devreme decât mă așteptam. Estimam undeva anul viitor, dar este deja printre noi”, a mai spus șeful BioNTech.

Sahin a mai spus că mutațiile virusului înseamnă că este mai probabil ca vaccinările anuale să devină regulă, așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere, și că va fi nevoie de un nou vaccin împotriva COVID-19, deși nu este încă clar când.

„Cred că, în principiu, la un anumit moment dat, vom avea nevoie de un nou vaccin împotriva acestei noi variante. Întrebarea este cât de urgent trebuie să fie disponibil”, a declarat Sahin.