Secretul Mării Negre – cum se explică superba culoare a apei din Eforie

marea neagră culoare turcoaz
Foto: Captură video SkySpirit / YouTube

O mare de un albastru-turcoaz şi o plajă aerisită, fără vânzători ambulanţi şi anunţuri la portavoce – toate la noi în ţară. Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud, inclusă în reţeaua Natura 2000, este singurul loc de pe coasta româneasca a Mării Negre unde apa are o culoare asemănătoare celei din staţiunile de la Marea Egee sau din zonele cu recife de corali iar, pentru că este situată între două staţiuni, zona nu este deloc aglomerată.

Imediat ce se termină plaja ondulată din Eforie Sud, protejată de rânduri întregi de stabilopozi, începe o zonă de aproximativ 100 de metri unde a fost amenajată o faleză joasă şi îngustă, aflată foarte aproape de nivelul mării. Încă de aici se poate zări în depărtare un joc de culori surprinzător pe suprafaţa apei.

După faleză urmează o zonă cu pietre înalte care maschează o plajă mai mult lungă decât lată, udată de cea mai frumoasă mare de la noi. Culoarea turcoaz se menţine pe fâşii care măsoară de la un metru la zeci de metri lăţime şi oferă un contrast superb cu albastrul închis care o mărgineşte. Acesta este rezultatul unor condiţii naturale deosebite, care permit reflectarea într-un mod fidel a luminii.

Vreme bună, mare turcoaz

„Este singurul loc de pe coasta românească unde apa capătă această culoare datorită substratului bogat în calcar, pentru că aici substratul este de tip sedimentar iar sedimentul este dinamic nepermiţând formarea unei epibioze (n.r. alipirea altor organisme). Calcar există în tot sectorul sudic al litoralului, dar sub formă stabilă (stâncă) pe care se prind scoici, alge şi alte organisme (care formează epibioza) şi nu mai permit reflectarea luminii şi a culorii cerului în mod fidel”, explică Răzvan Popescu-Mirceni, directorul Oceanic-Club, Societate de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin.

Fenomenul, cunoscut încă din anii ’90, se petrece în condiţiile unei ape de mică adâncime (sub 18-20 de metri), atunci când aceasta este limpede sau încărcată majoritar cu sedimente din zonă (calcar şi siliciu), mai precizează specialistul. El nu are loc însă atunci când furtunile aduc spre mal un alt tip de sedimente sau când se petrec aşa-numitele înfloriri ale plantelor acvatice.

Cum ajungi la plaja dintre Eforie Nord şi Sud

Plaja ce însoţeşte apa turcoaz a Mării Negre nu măsoară mai mult de 400-500 de metri lungime şi se întinde de-a lungul drumului ce leagă Mangalia de Constanţa, despărţind Lacul Techirghiol de Marea Neagră.

La plajă se poate ajunge foarte uşor şi din Constanţa (distanţa rutieră este de numai 20 km).

Chiar dacă zona este cunoscută ca una destinată taberelor şcolare, cu doar una sau două vile ce oferă cazare, plaja este uşor accesibilă şi turiştilor cazaţi în una dintre cele două staţiuni, fiind situată aproximativ la jumătatea distanţei dintre Eforie Nord şi Eforie Sud.

Sursa foto: rocristian1/Youtube