Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre bilanțul COVID-19: ”Sunt raportate multe decese la pacienții care mor din altă cauză”

coronavirus
Foto: jewhisperer / pixabay.com

Doctorul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că 80% dintre persoanele decedate de coronavirus au comorbități și ”ar fi murit oricum”.

”Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80% sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal…”, a spus Moldovan pentru Adevărul.

”În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii – se infectează, îşi pierde imunitatea şi, până la urmă, într-o epidemie de COVID, ia şi COVID. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta”, a mai spus Horațiu Moldovan.

Declarațiile au fost prost primite de sociologi, care spun că numărătoarea românească a deceselor provocate de coronavirus, care a depășit pragul de 800 de cazuri, e conformă cu procedurile Organizației Mondiale a Sănătății.

”În definiţia de caz dată de OMS scrie negru pe alb că la decesul unui pacient care a avut o boală cronică, fie ea şi în fază terminală, şi care a fost şi infectat cu noul coronavirus, la cauza morţi se trece COVID-19. Asta din punct de vedere legal. Din punct de vedere moral, putem spune că respectivul bolnav în fază terminală poate mai avea o zi de trăit şi pe aia i-a luat-o COVID-19. Apoi, pot întreba dacă autorităţile ştiu cu exactitate câţi români au decedat la domiciliu de COVID-19 şi nimeni nu i-a diagnosticat cu respectiva boală? Nu cred că au răspuns. Revenind, este un model de calcul al OMS valabil pentru toată lumea”, a declarat Mircea Kivu.