Se vinde hotelul construit de Gustave Eiffel în România

Grand Hotel Traian, Iași, a fost proiectat de Gustave Eiffel. Foto: Wikimedia Commons

Grand Hotel Traian, care a fost ridicat în urmă cu mai mult de un secol după planurile celebrului arhitect francez Gustave Eiffel, va fi scos la licitație, iar prețul de pornire este 5,55 milioane de euro, fără TVA.

Hotelul din Iași, catalogat ca monument istoric, a fost construit între anii 1879 și 1882. Clădirea ar fi trebuit să servească drept teatru, însă proprietarul inițial a intrat în faliment, iar unul dintre creditorii săi a transformat-o în hotel.

Grand Hotel Traian are o istorie foarte bogată. În 1918, când mare parte a României era sub ocupație germană, aici s-au ținut ședințele guvernului țării. O legendă spune că faimoasa actriță Greta Garbo a dormit în apartamentele de lux ale hotelului, sub un nume fals, în 1934.

Hotelul a intrat în proprietatea statului în 1950, iar în 2001, investitorul local Dănuț Prisecariu a preluat clădirea și a invesitit 4 milioane de euro în renovarea hotelului din Iași. Compania sa, Turism Moldova, a intrat în insolvență în 2015.

Gustave Eiffel a proiectat și un pod în Moldova

Grand Hotel Traian are 68 de camere și trei săli de evenimente. Dispune de un restaurant, dar și de un pub în stil englezesc. Licitația la care a fost scos hotelul va avea loc la București, în 8 august.

Gustave Eiffel, care a devenit celebru în lumea întreagă după ce a proiectat Turnul Eiffel – cea mai înaltă clădire din lume la acea vreme -, a mai lucrat în România. El a proiectat podul de peste Prut, la Ungheni, și a construit cea mai mare piață din Iași, Hala Centrală, care a rezistat aproape un secol, din 1873 până în 1960, când a fost demolată.