Se scumpește taxi. Companiile vor mări tarifele, în toată România

preturi taxi romania

Călătoriile cu taxi vor fi mai scumpe de la începutul lunii noiembrie, după ce companiile din București și din țară au primit aprobarea legal de a-și ajusta tarifele.

Schimbarea s-a făcut simțită deja la unele companii de taxi, care au majorat tariful la 1,99 lei/km. Potrivit informațiilor pe surse, alte companii vor adopta acest prag de la 1 noiembrie.

„Fiecare îşi poate creşte tariful sau îl poate menţine în funcţie de costurile pe care le are, în funcţie de preţurile carburantului sau de costurile cu flota. Este decizia fiecărei companii în parte. Nu există o creştere unitară la un anumit tarif, ci de la caz la caz.

Este ceva normal dacă ne gândim că tariful s-a menţinut timp de 7 ani la 1,39 lei/km, apoi timp de aproape doi ani a stat majorat la 1,69 lei/km. Dacă ne uităm în ţară vedem în Cluj sau Constanţa tarife şi de 2,4 lei/km”, spune Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, citat de Ziarul Financiar.

Amintim că, în 2017, tariful minim al unei călătorii cu taxi a fost majorat la 1,69 lei / kilometru.

Un director al unei vechi companii de taxi, Nicolae Trușcă, este de părere că majoritatea companiilor se vor folosi de legea 38/2003 pentru a mări prețurile undeva la 1,95-1,99 lei pe kilometru. El adaugă că, în ceea ce îl privește, va menține prețul la 1,79 lei/kilometru.

Totuși, el consideră că, raportat la salariile din București, prețul corect pe kilometru în Capitală ar fi undeva la 2,5lei.

UBER are peste un milion de utilizatori în România

Majorarea anunțată ar putea fi urmată de altele, dacă prețul carburanților va crește chiar mai mult decât în prezent. După o perioadă în care motorina și benzina au costat maximum 5,5 lei / litru, prețurile au trecut acum din nou. Benzina a ajuns la 5,70 – 5,80 lei, în timp ce motorina costă 6 – 6,20 lei.

În tot acest timp, piața de transport din România cunoaște și o diversificare de furnizori, cei de la UBER, de exemplu, anuntând la inceputul verii că au trecut de 1 milion de utilizatori în țara noastră.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.