Se reunește noul Parlament al României

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Legislatura 2020-2024 își începe astăzi lucrările, Parlamentul fiind convocat de președintele Klaus Iohannis, după alegerile din 6 decembrie.

Cele două camere ale Parlamentului se întrunesc azi, de la ora 12:00, în ședințe separate. Şedinţele vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistaţi de cei mai tineri 4 deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, partid care a obținut cele mai multe voturi la alegeri, însă nu va avea șansa să guverneze, a aruncat unele dubii asupra constituirii noului Parlament.

Mai mult, Ciolacu a spus că grupul minorităților naționale ar fi intrat în izolare, după ce un deputat a fost depistat cu noul coronavirus.

Deputații minorităților ar urma să facă luni un test Covid, pe care îl vor repeta peste patru zile, pentru a vedea dacă virusul s-a transmis, a spus Ciolacu la un post TV.

Astăzi se vor constitui comisiile de validare a noilor aleși, iar dacă vor fi validați, deputații și senatorii vor trece apoi la depunerea jurământului.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv al senatorilor şi după depunerea jurământului de către aceştia.

După constituirea legală a Camerei Deputaţilor şi Senatului, se aleg preşedinţii celor două foruri legislative şi ceilalţi membri ai Birourilor permanente – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii.

PSD deţine 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, PNL – 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor. Alianţa USR PLUS are 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR are 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.