Se recalculează pensiile. Procesul va dura un an de zile

FOTO: takazart/Pixabay.com
FOTO: takazart/Pixabay.com

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că majorările pensiilor vor intra în vigoare înainte ca pensionarii să primească deciziile cu noul cuantum.

De măririle pensiilor vor beneficia și pensionarii care au ieșit la pensie în baza unor legi speciale.

”În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm”, a povestit ministrul Budăi la România TV.

Acesta a promis că niciun pensionar nu va pierde bani, repetând ”poezia” predecesoarei sale, Olguța Vasilescu, cu ”inechitățile” create de multele modificări ale Legii pensiilor, aproape toate făcute în timpul diverselor guvernări ale PSD.

„S-au creat inechităţi, unii pensionari au ieşit mai devreme beneficiind de un alt stagiu de cotizare, alţii au beneficiat de punctaj la grupe, alţii nu. Acele persoane care nu au punctaj la grupele de muncă şi care au ieşit la pensie pe legi speciale se încadrează la 192. Acelor persoane le va fi recalculată pensia”, a mai declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a explicat că și dacă unii pensionari vor avea un cuantum mai mic la recalculare, ei nu vor pierde bani.

Mai mult, Budăi a spus că în această lună pensiile vor fi plătite în toată ţara până pe 15 decembrie.