Se pregătește reducerea sporurilor pentru bugetari. Ce prevede noua lege a salarizării unitare

Vor fi eliminate multe sporuri din aparatul bugetar. Foto: Pixabay

În memorandumul întocmit de Ministerul Muncii care va fi discutat de Guvern este prevăzută reducerea sporurilor bugetarilor.

În memorandum se precizează că plafonarea în prezent la 30% din suma salariilor de bază nu este aplicată pentru tot personalul bugetar.

Astfel, plafonarea sporurilor se va face la un nivel de 20% din salariul de bază, la nivel individual pentru fiecare bugetar.

De asemenea, potrivit documentului consultat de Adevărul, vor fi reanalizați coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, , cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază, şi înmulţirea coeficienţilor cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare – 2300 lei.

Memorandumul prevede și revizuirea sistemului de acrodare a sporurilor, urmând să fie menținute doar cele ”cu adevărat relevante”.

Mai mult, se dorește ”acordarea unui spor de performanţă lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate”.

”Scopul elaborării noului cadru normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice vizează eliminarea discrepanţelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcţiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum şi între domenii de activitate, precum şi instituirea unui sistem de stimulare a performanţei”, se mai precizează în document.

Ministerele sunt așteptate să transmită, în termen de 30 de zile, propuneri de îmbunătățire a legislației privind salarizarea.