Se pregătește o taxă auto pentru poluare

FOTO: kuanish-sar/Pixabay.com
FOTO: kuanish-sar/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni seară, la Antena 3, că va începe consultări cu producătorii și dealerii auto despre posibilitatea reintroducerii unei taxe auto pentru poluare.

„Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente.

Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, DA sau NU”, a spus ministrul Mediului, citat de antena3.ro.

Ministrul a mai adăugat că dacă va exista o nouă taxă pentru poluare, pentru implementarea și definirea sa, mai întâi se vor lua informații de la Comisia Europeană și „toate exemplele pozitive din uniunea Europea, astfel încât să nu mai ajungem la situația de a avea o taxă ilegală”.

„În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.

Despre o nouă taxă de poluare s-a discutat de mai multe ori în ultimii ani. Ministrul Mediului din Guvernul PSD-ALDE, Grațiela Gavrilescu, a anunțat în 2018 că va fi o taxă de poluare, însă apoi s-a renunțat la idee pentru că nu s-a descoperit o formulă de calcul care să nu poată fi contestată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.