Se instalează gerul în România: minime de -19 grade Celsius

țurțuri țurțure gheață
Foto: brogers / pixabay.com

Meteorologii anunță un cod galben de cantități însemnate de apă în masivele nordice și vestice, iar ploile vor continua și în zilele următoare.

De asemenea, brusc, vremea se va răci accentuat. Va fi ger noaptea și dimineața. Sâmbătă dimineață sunt așteptate temperaturi de -19 grade Celsius în unele zone montane.

Vremea se va răci începând de joi noapte spre vineri. Temperaturile maxime vor fi de -4… -2 grade Celsius și minime de aproximativ -15 grade. Potrivit meteorologilor, Europa se confruntă cu modificări bruște de temperatură, în condițiile în care o masă de aer rece din Arctica a coborât spre sudul continentului.

„Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore. Este vorba despre un efect al circulației aerului de la nivelul Polului Nord, din zona Arctică, în atmosfera joasă și înaltă s-a perturbat această circulație care  menținea aerul rece în Arctica.

Astfel, aerul rece poate pătrunde mai ușor spre sud, iar pe măsură ce aerul cald dinspre sud a pătruns în Arctica avem și acolo temperaturi mai mari, cu efect asupra menținerii gheții la un nivel mult mai scăzut pentru această perioadă a anului.

Toate au perturbat mersul obișnuit al tipurilor de circulație dinspre vest spre est și variațiile de la nord la sud. Și în America de Nord, și în Siberia avem această pătrundere de aer foarte rece. Sunt perturbații în schimbul de căldură între Arctica și zona tropicală”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.