Se închide un gigant al fostei industrii românești: Electroputere Craiova!

electroputere craiova
Locomotivă fabricată la Electroputere Craiova. Foto: Captură YouTube Blogu` lu` Dan

Electroputere Craiova, cândva unul dintre marile simboluri ale industriei românești, uzina extrem de importantă timp de mai bine de o jumătate de secol, își închide porțile.

Uzina Electroputere, faimoasă în toată țara pentru locomotivele care se construiau aici, mai avea doar două secții funcționale: mașini rotative și transformatoare electrice.

Utilajele au fost deja trecute în conservare, iar halele imense ale fostului gigant industrial din inima Olteniei sunt sub lacăt.

Compania, deținută de proprietari arabi, a avut în 2019 un singur contract, pentru reparația unui transformator la Centrala de la Cernavodă. Potrivit sindicaliștilor, pierderile anuale ale companiei sunt de ordinul milioanelor de euro, Electroputere fiind pe roșu de ani buni.

Cei 555 de angajați care lucrau aici în vară știau că sfârșitul e aproape, mai ales că mai mult de jumătate au primit atunci și actele de disponibilizare. Ultimii angajați ai firmei, aproximativ 250 de oameni, vor primi salarii compensatorii, după ce li se va încheia contractul.

Foto: Wikimedia Commons

Compania Al-Arab Contracting Limited vor transforma, probabil, proprietățile Electroputere Craiova în afaceri imobiliare, cu toate că în urmă cu 12 ani, când au preluat fabrica au spus că vor investi masiv în dezvoltarea acesteia.

Arabii au preluat Electroputere Craiova cu doar 2 milioane de euro. Uzina a fost înființată în 1949, iar terenurile sale au fost deja parcelate, în total 32 de hectare. Un metru pătrat aici ar costa 250 de euro.