Se cere extrădarea Elenei Udrea. Poliția o dă în urmărire internațională

elena udrea
Elena Udrea. Foto: Captură Digi24.ro

Polițiștii au solicitat instanței emiterea unui mandat european de arestare și a unei cereri de urmărire internațională pe numele Elenei Udrea, care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat într-o conferință de presă că extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu Costa Rica. El a mai spus că a mai fost extrădat un cetățean român din Costa Rica și un alt caz similar este pe rol.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită și abuz în serviciu. Fostul ministru a fost condamnat și în primă instanță la aceeași pedeapsă.

În acelaşi dosar, fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja, a primit cinci ani de închisoare, iar Ion Ariton a fost achitat.

Procurorii DNA spun că statul ar fi fost păgubit cu 2 milioane de euro, în 2011. Banii ar fi fost daţi ilegal de Ministerul Dezvoltării firmei care a organizat Gala de Box în care Lucian Bute îşi apăra titlul mondial.

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Fostul președinte Traian Băsescu, un apropiat al Elenei Udrea, a declarat că a vorbit cu ea și că i-a recomandat să ceară revizuirea deciziei de condamnare.

Întrebat dacă îi recomandă să revină în țară, Băsescu a reafirmat că îi recomandă să se apere și este decizia ei dacă vine sau nu în România.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.