Se caută medic pentru două comune din România: „Zonă frumoasă cu ape minerale”

FOTO: mikoujfalu.ro
FOTO: mikoujfalu.ro

Un primar al unei localități din județul Covasna caută un medic de familie pentru două comune cu aproape 3.000 de locuitori. Ferenc Demeter a postat un anunț și pe Facebook și promite o locuință de serviciu pentru cel care dorește să fie doctor în localitatea sa.

„Comuna Micfalău are 1800 de locuitori. La 4 km de comună este situată comuna Malnaș cu 1000 de locuitori fără medic de familie. În comună avem asistenți medicali care pot lucra în cabinet. Cooperăm foarte bine cu comuna Malnaș.
Într-una din comune poate să fie și punct de lucru. Există farmacie. Zonă frumoasă cu ape minerale, oameni deschiși și primitori. Aveți toată susținerea primăriei”, este anunțul primarului aflat în căutarea unui medic de familie pentru cele două localități.
Potrivit unor date publicate de Societatea Națională de Medicină de Familie, peste 500 de localități din România nu au medic de familie sau mai puțini doctori decât ar trebui.
În urmă cu câteva zile, președintele Societății Naționale de Medicină de Familie, doctorul Dina Mergeani, le adresa autorităților o scrisoare în care afirma că „medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanți” și le cerea acestora „să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient”.
medic de familie
Foto: Free-Photos / pixabay.com
„Medicii de familie din România își exprimă public nemulțumirea față de finanțarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă medicina de familie în criză.
Societatea Națională de Medicina Familei (SNMF) solicită autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient.
În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creșterea costurilor generată de inflație. Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical, și implicit necesitatea creșterii finanțării în asistența medicală primară, nu au determinat reacțiile firești în rândul unor decidenți preocupați de starea de sănătate a populației și de accesul la servicii medicale. Prin subfinanțarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existența acestui sector medical și implicit pacienții, motiv pentru care ne aflăm în situația de a căuta soluții alternative pentru asigurarea supraviețuirii cabinetelor.
S-a sperat că guvernanții vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv o alocare financiară corespunzătoare pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcționarea cabinetelor de medicină de familie în condițiile în care nu s-au putut asigura creșteri salariale pentru angajați (asistenți medicali și alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar și nu s-au putut face investiții.

Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a făcut ca funcționarea cabinetelor să fie la un nivel de „supraviețuire”. În condiţiile în care personalul medical (medici și asistenți medicali) din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au așteptat o reparație a acestor inechități.

Ne manifestăm speranța că decidenții români, guvernanți și parlamentari, în calitate de aleși ai cetățenilor care sunt de altfel pacienții noștri, vor înțelege că au inclusiv obligația de a asigura sănătatea acestora și accesul la servicii de sănătate. Sperăm că ne vor susține solicitările prin inițierea și susținerea unui amendament pentru creșterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înțeleg importanța sectorului de asistență medicală primară. Considerăm că interesul pacienților și dreptul la o practică medicală eficientă sunt motivații serioase care vor depăși barierele administrative și politice”, transmite medicul Dina Mergeani.

Foto: Free-Photos / pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.