Scrisoarea lui Daniel pentru Patriarhul României: „Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica?”

Daniel Nica FOTO: http://danielnica.wordpress.com/
Daniel Nica FOTO: http://danielnica.wordpress.com/

Un tânăr blogger s-a arătat extrem de revoltat de susținerea fățișă a Bisericii Ortodoxe pentru unul dintre candidații la alegerile prezidențiale. Astăzi, de exemplu, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Maramureșului și Sătmarului, i-a făcut campanie electorală lui Victor Ponta și îi îndeamnă pe preoți ca după slujbă să meargă în fruntea enoriașilor spre secțiile de votare să aleagă „un creștin ortodox”.

Pe blogul său, Daniel Nica i se adresează printr-o scrisoare patriarhului Daniel.

Iată conținutul acestei scrisori:

„Stimate Înalt Prea Sfintiț Părinte Daniel,

Uitându-mă la evenimentele ce se petrec în ultima perioadă în Casa Domnului nu știu dacă mie trebuie să-mi fie rușine că vă port numele sau dumneavoastră să vă fie rușine că aveți același nume cu mine.

Aș putea spune că am fost crescut la țară, fiecare vară din primele 17 – 18 ale vieții mele petrecându-mi-o alături de bunici într-un sat din Sudul țării.

Știți care erau cei mai importanți oameni acolo ?

Primarul, doctorul și popa !

O să mă întrebați de ce, lipsit de respect îl numesc Popă și nu părinte, așa cum am fost (OBLIGAT) să învăț în timpul orelor de relgie ? O să vă răspund: suntem un stat LAIC iar acest “Popă” are cel puțin respect din partea mea! De ce ?

Spre deosebire de dumneavoastră, Popa din satul meu, deși obligat de Biserica dumneavoastră, nu percepe taxe săracilor care își îngroapă părinții sau își căsătoresc copii. Nu le cere banii pe care nu îi au pentru a sta în fața lui Dumnezeu.

Nu le vorbește despre alegeri prezidențiale bunicilor mei !

Nu îi obligă să cumpere ziarele bisericii sau calendarele (printate de sfințiile dumneavoastră fără a înțelege, măcar, ideea de TVA !).

Ziarele primite (OBLIGATORIU) sunt plătite din buzunarul Părintelui Nea’ Nelu (așa cum îl știe lumea în sat) iar calendarele sunt de multe ori oferite tot gratuit, pentru că nu toată lumea are Mercedes la poartă (dacă înțelegeți unde bat).

Obișnuiam, mic fiind, să cumpăr (de placere) cel puțin o iconiță de la fiecare Biserică/Mânăstire pe care o vizitam cu părinții mei în vacanțe. Și credeți-mă, am vizitat multe. Atât de multe încăt acum câțiva ani Mânăstirea Curtea de Argeș, pe care o mai vizitasem în trecut, tot pentru a aprinde o lumânare, mi-a cerut și mie și părinților mei taxă la intrare.

Ni s-au dat bilete ! Puteți să credeți asta ?! BILETE la intrare în Mânăsitre, bilete pentru a ne putea ruga. A fost ultimul an în care am vizitat acel loc, deși plin de credincioși, uitat de Dumnezeu.

Dumneavoastră Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu Biserica Ortodox Română, încercați să îmi manipulații bunicii și străbuncii ! Îi faceți să acționeze politic în funcție de interesele dumneavoastră mizând pe credința lor și folosindu-vă cu NERUȘINARE de încrederea lor… de, poate, prea puținele cărți citite de ei…

Nu cred că este nevoie să demonstrez cele scrise mai sus, aveți cunoștință de ele și pot să fac pariu că aveți acces la internet de pe un Mac pe care eu nu o să mi-l permit prea curând… noroc de poporul creștin-ortodox.

Înainte de a ajunge la subiectul acestei scrisori, o să subliniez pentru a spulbera orice dubiu, că sunt creștin, mulțumesc Celui de Sus după fiecare masă la care îmi adun părinții și prietenii și mă închin în fiecare seară înainte să adorm.

În calitatea mea de Fiu al Lui Dumnezeu, vă întreb, stimate Înalt Preasfințit, așa cum l-am auzit o dată pe tata întrebând:
Nu vă e rușine ? Nu vă e rușine că l-ați vândut pe Dumnezeu cu bucățica ?

V-aș ruga să nu vă rugați pentru mine, nu o să-mi permit să plătesc…

Dumnezeul în care am fost învățat să cred nu costă și nu face politică.

Cu pioșenie,

Un Daniel; Un om.”

21 COMENTARII

  • Asta nici măcar nu il caută pe Dumnezeu, nu il mai are de mult, dacă il avea, nu își dorea căsătorii între bărbați sau persoane de același sex, nu își dorea Adopții de copii pentru cupluri de bărbați, nu ar fi vrut sa vadă in bisericile noastre doi bărbați de mina botezand copilul infiat de la vreo cunoștință fara posibilitati. Da, lor le este frica, clericului din România , le este frica ca își pierd privilegiile, dar măcar vor sa țină aceasta glie strabuna, curată de spurcaciune, pe cind cel care a scris articolul, am mare semne de întrebare

  • Asta nici măcar nu il caută pe Dumnezeu, nu il mai are de mult, dacă il avea, nu își dorea căsătorii între bărbați sau persoane de același sex, nu își dorea Adopții de copii pentru cupluri de bărbați, nu ar fi vrut sa vadă in bisericile noastre doi bărbați de mina botezand copilul infiat de la vreo cunoștință fara posibilitati. Da, lor le este frica, clericului din România , le este frica ca își pierd privilegiile, dar măcar vor sa țină aceasta glie strabuna, curată de spurcaciune, pe cind cel care a scris articolul, am mare semne de întreba

 1. Total de acord cu opinia lui Daniel despre subiectul in discutie. Modul in care acesta a descris implicarea bisericii (Ortodoxe in special) in politica si „afaceri” este unul subiectiv si totusi, real . Ceea ce publicul obisnuit a reusit sa identifice in aceste demersuri reprezinta doar „stratul de la suprafata” a unei manipulari in masa , a unei hotii. Am ajuns sa diluam cuvantul SACRU / PUR si in final, pe Dumnezeu. Am ajuns sa profitam de salbiciunile unui popor, folosindu-ne de „arma” pe care ar trebui sa o folosim in scopul de a uni natiunea: Religia (Credinta). Am ramas socat cand am citit o stire potrivit careia , un reprezentant de seama al Ortodoxiei afirma ca voteaza cu Dl. Ponta, bineinteles „indrumand” (manipuland) enoriasii sa ii urmeze fapta (vrednica de osanda). Liderul spiritual a ajuns sa fie… …. un simplu „manipulat” „manipulator”.

 2. Foarte tare articolul, scurt si la obiect. A rezolvat doua probleme dintr-o lovitura: implicarea in politica si afacerile necurate ale Bisericii Ortodoxe Romane. Observati ca nu spun „Biserica” ci „BOR”, este o foarte mare diferenta. Biserica este un loc sfant, BOR este o institutie de tip „mafiot”.

 3. Bravo. Ma bucur ca mai avem oameni cu coloana vertebrala dreapta, care nu se sfiesc sa spuna lucrurilor pe nume, verde in fata.
  Rusine BOR. Ar trebui sa intre in pamant de rusine toti popii corupti, hrapareti, etc., ce n-au nicio legatura cu credinta.
  Respect pentru autorul articolului!

 4. La noi in oras s-a sfintit sambata o biserica PENTRU A DOUA OARA!!!.A fost nevoie de a doua sfintire ca sa aiba loc in campania electorala!La sfintire a participat insusi Daniel…care a facut campanie pe fata pt. d-nul Iohanis…Parerea mea e ca biserica se implica dupa cum ii e interesul…daca la conducerea judetului e psd indeamna alegatorii sa voteze cu Ponta, iar daca la conducerea judetului e pnl…ii indeamna sa voteze cu Iohanis…BISERICA NU AR TREBUI SA SE IMPLICE DELOC IN POLITICA…DELOC…

  • MARIA— MINTI CU NERUSINARE….PT. CA STIU EXACT DESPRE CE ORAS ESTE VORBA SI NICI NU S-A POMENIT CA DANIEL, SA-I FI FACUT CAMPANIE LUI IOHANNIS(unui protestant)DAR….CU SI MAI MARE NERUSINARE ZICI CA ,IN FUNCTIE DE CINE E LA CONDUCEREA JUD. SAU MUN. I SE FAFCE PROPAGANDA . ACEASTA DIVERSIUNE SE VEDE DE LA O POSTA CA E MANA COMUNISTILOR PDSR-ISTI,IAR ACEASTA -MARIA – ESTE UN NUME CONSPIRATIV ,AI INTELES MARIO ???? DOAMNE-AJUTA !!!!

 5. Tot respectul si toata admiratia pentru Daniel. Sunt ortodoxa din neam in neam,il iubesc pe Dumnezeu,merg in casa lui,mergem toata familia.Pe baiatul meu de 18 ani l-am dus de mic(am incercat sa nu repet greseala parintilor mei din peroada comunista),a tinut posturi alaturi de noi pentru ca asa a vrut,s-a spovedit si s-a impartasit .Acum un an parintele Dumitru s-a stins,iar baiatul meu refuza sa mai mearga undeva condamnand practicile slujitorilor bisericii.
  Din pacate sunt multe de spus si daca ortodoxia piere,asta se va intampla din vina multora care slujesc pana la nivel ierarhic inalt.
  Sunt putini slujitori ai Domnului care fac trup comun cu credinciosii parohiei.Cei mai multi sunt intr-o alergatura dupa bani,isi fac propriile afaceri imbraca repede sutana face slujba bla bla bla,mirueste si fuga in jungla de zi cu zi.Numai e timp de mangaiat suflete,de atras tinerii la biserica de acte de caritate…..
  In Braila de ex,nu stiu cum e in alte orase,bisericile si-au deschis restaurante in curte sub numele de cantina de saraci sau alte titulaturi,tot ce prinde pomeni parastase,locatie de nunti chiar,iese preotul negociaza,face meniuri si dupa aceea da-i alergatura dupa marfa….etc,etc.Oare asta este rolul preotului si daca tot fac concurenta restaurantelor beneficiaza de acelasi regim de taxe si acelasi regim de controale?Si cate altele…Dar ca si Daniel ma lupt cu familia sa ramanem buni crestini si in primul rand Oameni

 6. Si eu il sustin pe Daniel in cele relatate, insa eu le transmit acestor prehoti, da am zis bine prehoti ,ca iadul ii asteapta si dracii vor trage de ei. Noi trebuie sa credem cu fiinta noastra in D-zeul parintilor,bunicilor, si strabunilor nostri. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne scape de aceste iscoade ale diavolului in sutana.

 7. un singur cuvant vreau sa spun celor care chiar credeti cu adevarat in dumnezeu…nu face-ti ce face poapa fa ce citeste popa….nu va indeparta-ti de biserica merge-ti in continuare la biserica dar nu mai pune-ti bani cu nemiluita….iar in momentul in care un preot va vb d foloasele comunitatii(politica,administratie etc.)….face-ti ca mine iesitti afara din casa domnului….iar atunci ei vor vorbi la peretii lacasului
  ps;niciodata sa nu ne fie rusine ca suntem crestini si fii lui dumnezeu

 8. tinere iti inteleg indignarea dar nu mi se pare normal sa-ti canalizezi indignarea spre patriarh,cunoscut fiind faptul ca multi aomeni ai bisericii fac politica subtila in cuvantari.PAtriarhul a spus clar ca nu recomanda si condamna practica.Asocierea de nume iti anuleaza pledoaria de altfel bina compusa dar prea patimasa.Nu uita ca si noi contribuim la raul lumii in care traim.

 9. Frați și surori în Domnul, care mai sunteți creștini ortodocși în biserica cea numai , una,Sfânta, soborniceasca și apostoleasca singura care -l marturiseste pe Dumnezeu în Duh și Adevăr, nu va lasati cuprinși de acest sentiment de a judeca biserica și pe conducătorii ei, și luați atitudine împotriva acestor lepre care au fost cândva fii ai bisericii dar acum au trecut la fel și fel de secte și grupari crestine care au căzut în erezie și apostazie și arunca cu noroi în cei care am rămas creștini ortodocși indiferent de ce auzim și vedem în jurul nostru pt ca biserica lui HRISTOS CEL CARE O ȘI CONDUCE ÎN TAINA VĂ AVEA GRIJA DE EA PANA CÂND NICI DACĂ VOR IEȘI TOȚI DRACI DIN IAD SA O BIRUIASCA NU VOR REUȘI ȘI NU VOR PUTEA SA O DISTRUGĂ DIN PUNCT DE VEDERE ORTODOX PT CA ESTE BISERICA LUI DUMNEZEU …credința nădejde și dragoste ,pt ca avem nevoie mai mult ca niciodata. ..DANIEL t.si mult p.

 10. Lepre sectare care fac ce fac și spun ce spun numai sa jignesc biserica și pe slujitorii ei…domnule daniel nu mai ești creștin decan tai rupt de biserica și ai aderat la acea grupare creștine eretica și apostatici dar Îți permiți sa jignești nu numai pe cel care este în fruntea bisericii ci și pe toți cei care am rămas în continuare fii ai bisericii lui Hristos…ERETICILOR ȘI TOȚI CEI CARE AȚI CĂZUT ÎN APOSTAZIE MERGEȚI ÎN IAD ȘI SPUNE – ȚII
  LUI SARSAILA CA
  NICI DACĂ VOR IEȘI TOȚI DRACI DIN IAD NU VOR REUȘI SA BIRUIASCA CREDINȚA ȘI BISERICA ORTODOX. .. frați și surori care încă nu VĂ – ați lepădat de credință și biserica ortodoxa sa aveți CREDINȚA, NĂDEJDE și DRAGOSTE mai mult ca niciodata…daniel t.si mult p.

 11. pe tot mai multe saituri si retele de socializare vad oameni care se declara ortodocsi si care protesteaza impotriva bisericii ortodoxe, si nu a doctrinei, ci impotriva celor care ar trebui ca, prin exemplul lor, sa conduca credinciosii catre mantuire ….vad oameni care incep sa citeasca Biblia si sa-si dea seama ca multe din traditiile si ritualurile de acolo nu se regasesc in ceea ce scrie Biblia, ca a face ce spune popa si nu ce face el, deja irita pe enoriasii care abia isi duc zilele si care vad bogatia si opulenta afisate de inaltii conducatori ai BOR…poate ca de asta a ingaduit Dumnezeu sa iasa presedinte un om de alta confesiune decat cea majoritara, pentru a se trezi cat mai multi din ortodocsi sau asa zisi ortodocsi, pentru a-si pune intrebari, pentru a cerceta si alte doctrine si a decide ca nu Biserica ortodoxa este detinatoarea caii spre mantuire, ci Iisus Hristos , si nu preotii pot da liber la a intra sau nu in rai…buna scrisoarea asta care a trezit chiar si pe unii din capii bisericii si stiu eu personal multi preoti care s-au saturat de fatarniciile si superficialitatea asa zisilor inalti prelati si s-au dus spre alte confesiuni unde s-au regasit in doctrina, in trairea unei vieti de adevarat crestin, nu asa cum zicea careva din BOR zilele astea ca ceilalti sunt pagani…pacat ca suntem destul de crestini incat sa ne uram dar nu destul cat sa ne iubim, cum bine zicea un om intelept, chiar daca apartinem de confesiuni diferite…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.