Școlile ar putea decide singure numărul de ore și ce materii vor păstra

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Ministerul Educației ar putea decide ca începând de anul viitor, școlile să aibă mai multă putere de decizie. Mai exact, fiecare instituție de învățământ ar putea decide, în funcție de de nevoi și resurse.

Potrivit Digi24.ro, Ministerul Educației lucrează la noile planuri-cadru, din care a propus tăierea mai multor ore și eliminarea mai multor materii la clasele V-VIII, pentru a aduce schema de învățământ cât mai aproape de legea Pop – Iohannis.

Legea a fost promulgată de președinte în noiembrie 2018 și prevede un număr de maximum 25 de ore pe săptămână la gimnaziu. În momentul în care grupul de lucru din minister va finaliza cele 4 variante pentru clasele V-VIII, atunci Ministerul ar putea lăsa școlile să își aleagă singure varianta de lucru după care vor merge.

Prima măsură de descentralizare a școlilor a fost luată înaintea începerii anului școlar, când fiecare instituție de învățământ a fost responsabilă de modalitatea în care va funcționa în timpul pandemiei.

Potrivit celor mai recente date, elevii din 378 de școli din România învață în scanriul roșu, care presupune participarea la cursuri doar în mediul online, cu 115 mai multe decât în prima zi a noului an școlar.

Circa 4.971 de unităţi de învăţământ erau ieri în scenariul galben, cel care presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială, prin rotaţie, a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu 56 mai multe decât la începutul anului şcolar.

În scenariul verde învăţau, ieri, 8 septembrie, elevii din 12.307 de şcoli, cu 116 mai puţine comparativ cu prima zi a noului an şcolar.

Datele de la Ministerul Educaţiei sunt transmise de inspectoratele şcolare judeţene şi le includ şi pe cele transmise de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.