Schimbări majore. Se modifică perioada de carantină, se cere și doza 3, se elimină lista statelor cu risc

raed arafat
Foto: Facebook

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a eliminat lista țărilor cu risc, ce împărțea statele lumii în zone verzi, galbene și roșii (românii care veneau din aceste state erau obligați să respecte anumite măsuri de carantină în funcție de incidența cazurilor de COVID din statele respective).

De acum înainte, toți cei care se întorc din străinătate, indiferent că vin din țări din Uniunea Europeană sau din afara ei, trebuie să prezinte certificatul digital al UE care să ateste trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, vaccinarea sau testarea RT PCR cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare (rezultatul trebuind să fie negativ).

„Regula este generală, indiferent de unde vii”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, într-o conferință de presă.

Perioadă de carantină redusă și pentru nevaccinați

De asemenea, s-a schimbat și perioada de carantină obligatorie pentru cei care intră în contact direct cu persoane infectate cu COVID.

Cei care sunt vaccinați vor sta în carantină 5 zile, ca și până acum. În schimb, perioada de carantină pentru cei nevaccinați, care era până acum de 10 zile, va fi tot de 5 zile. După 5 zile se poate ieși din carantină fără să fie nevoie de test.

Sunt exceptate de la carantină persoanele care au trecut prin boală și care au maximum 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare.

Ce se întâmplă cu certificatul de vaccinare

Raed Arafat a amintit că, de la 1 februarie, Uniunea Europeană nu mai recunoaște validitatea certificatului digital pentru persoanele care au doar două doze anti-COVID.

„De mâine, celor care au a doua doză de 9 luni sau mai mult (timp – n.r.) nu li se mai recunoaște certificatul decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru va fi reglementat și în România în curând, ca să intre în concordanță cu regulile europene”, a mai spus Arafat.

„În momentul în care începem să aplicăm certificatul verde la intrarea în țară ca și toate țările europene, dacă au trecut 9 luni de la a doua doză, vei avea nevoie de test la intrare ca să nu fii carantinat”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această măsură nu se aplică pe plan intern.

Arafat a menționat că, deocamdată, încă nu s-a luat o decizie în acest sens. De exemplu, oamenii pot continua să meargă la restaurante, săli de spectacole etc și dacă au doar două doze.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.