Schimbare în codul rutier. Pe ce drumuri va fi obligatorie faza scurtă și ziua

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Parlamentarii pregătesc schimbări în Codul Rutier. Un proiect de modificare aflat la în Camera Deputaților propune care șoferii să fie obligați să aprindă faza scurtă sau luminile de întâlnire și pe drumurile naționale din România, indiferent dacă e zi sau noapte.

Acum, potrivit Codului Rutier, faza scurtă este obligatorie doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene.

Modificările vin în contextul în care România este în topul țărilor europene cu cele mai multe accident cu pierderi de vieți.

Potrivit Eurostat, în România sunt 86 de decese la 1 milion de locuitori din cauza accidentelor rutiere. Suedezii sunt șoferii care provoacă cele mai puține accidente rutiere soldate cu decese, 21 la 1 milion de locuitori.

Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, 20.600 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere. Este vorba despre o creștere a numărului de accidente grave cu 3% față de 2021. Uniunea Europeană vrea să reducă la jumătate numărul de decese din urma accidentelor rutiere până în 2030.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.