Schimbare importantă în Codul Rutier pe care toți șoferii trebuie să o știe: Cum este definit sensul giratoriu

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com
FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Guvernul a aprobat regulamentul de aplicare a Codului Rutier prin care sunt clarificate o serie de aspecte și sunt eliminate unele interpretări. Cele mai importante modificări vizează circulația în intersecțiile cu sens giratoriu, dar și cele legate de circuitul permiselor de conducere care sunt reținute de polițiști din cauza unor abateri.

Potrivit reglementărilor, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Potrivit legiuitorului, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. 

O altă modificare în regulament se referă la polițiștii de frontieră. Aceștia vor putea să verifice evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate șoferilor de autovehicule, tractoarelor agricole sau forestiere sau tramvaie.

În ceea ce privește permisele de conducere reținute, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.