Scandalul „Colțescu”. Ce scrie presa străină despre arbitrul român

Sebastian Colțescu FOTO: Captură video
Sebastian Colțescu FOTO: Captură video

Meciul dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir a fost întrerupt marți seară, în minutul 16, din cauza unui scandal în care a fost implicat arbitrul de rezervă român Sebastian Colțescu. Unul dintre antrenorii secunzi, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, l-a acuzat că a folosit un cuvânt cu tentă rasistă la adresa sa.

Pe microfoanele ambientale, Sebastian Colțescu se aude cum îi transmite arbitrului principal, Ovidiu Hațegan, să ia măsuri împotriva antrenorului secund Webo: „Ăla negru de acolo! Nu se poate așa ceva! Ăla, du-te și identifică-l! Ăla negru de acolo, nu se poate așa ceva! Ăla negru”.

Pierre Webo a auzit apelativul și a început să reacționeze: „De ce a zis „negro”? Meciul s-a oprit minute bune, iar jucătorii au părăsit terenul pentru că scandalul nu a mai putut fi aplanat. Potrivit oficialilor UEFA, partida va fi reluată astăzi.

Derapajul lui Colțescu a fost imediat tratat de presa internațională: 

Gazzetta dello Sport: „Frază rasistă a arbitrului de rezervă. Indignați, fotbaliștii s-au dus la vestiare”
Marca: „Scandal. «Nu mă numi negru!»”
L’Equipe: „Acuzat de rasism. Joc întrerupt”
Bild: „Meciul de la Paris oprit. Acuzații de rasism împotriva celui de-al patrulea arbitru”
The Sun: „Jucătorii au părăsit terenul, ca protest după un abuz rasist”

Reacție a președintelui Turciei

Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat pe reţelele de socializare după ieșirea lui Sebastian Colțescu.

„Reprezentanta noastră condamnă cu tărie remarcele rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului”, a scris preşedintele turc, pe Twitter.

De asemenea, ministrul turc al Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, a reacţionat pe Twitter. „Rasismul este o crimă împotriva umanităţii! Suntem alături de reprezentanta nostră, Başakşehir”, a scris ministrul turc.

Clubul Istanbul Başakşehir a postat pe contul de Twitter sloganul UEFA „No to Rasism, Respect”.

Reacția FRF

Federaţia Română de Fotbal a precizat, într-un comunicat postat pe site-ul său, că a luat act de cele întâmplate la meciul dintre PSG şi Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor, şi va aştepta raportul UEFA în cazul de rasism în care a fost implicat arbitrul Sebastian Colţescu.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă!”, se arată în comunicat.

Federaţia Română de Fotbal subliniază, totodată, că se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă.

Cine este Sebastian Colțescu

Arbitrul Colțescu este absolvent al Facultății de Electomagnetică. A jucat fotbal înainte să devină arbitru.

„Am jucat la Electroputere Craiova, cu Dănciulescu și cu Claudiu Răducanu. Eu eram mijlocaș la închidere, însă am simțit că n-aș fi atins un nivel bun. Așa că am devenit arbitru la 19 ani. Ca jucător de fotbal n-aș fi ajuns niciodată la treapta pe care am urcat cu arbitrajul. Însă nu cred că pot să fac 10 la sută pentru arbitraj din cât mi-a dat mie meseria asta! Am văzut aproape toată Europa gratis datorită acestui job”, spunea arbitrul din Bănie în urmă cu mai mulți ani.

A debutat ca arbitru în Liga 1 în urmă cu 17 ani.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.