Scandal pe litoral. Salvamarii refuză să monteze geamanduri în formă de cruce

Fundația SMURD a donat geamanduri în formă de cruce și au fost trimise pe litoral pentru a fi montate în locul celor existente.

„Asta au primit salvamarii din statiunile de pe litoral de la Raed Arafat (Fundația pentru SMURD) pentru a monta in locul actualelor geamanduri. Nu e o glumă: geamanduri in formă de cruci! Demență curată!”, a transmis Robert Turcescu pe pagina sa de Facebook.

FOTO: Robert Turcescu/Facebook

Pe cruce este afișat și un mesaj de prevenție: ”Pericol de înec după acest punct! 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te acum!”.

Salvamarii au transmit că nu vor să le monteze și că vor „să salveze viețile oamenilor”, nu fac „politica nimănui”.

Ulterior, șeful Departametnului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis un mesaj pe Facebook în cazul scandalului provocat de refuzul salvamarilor de a instala geamandurile.

”Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară.

Un proiect gândit  acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

Că să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare , fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grijă unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea  unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate”, susține Arafat.

El critică și refuzul salvamarilor de a monta geamandurile.

”Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifică litoralul Marii Negre”!

Situația stă altfel totuși:

În total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn. Cu siguranță a vedea o geamandura roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat.

Atacurile nefondate la astfel de inițiative și modul în care sunt prezentate ele că titluri în diferite entități mediatice nu va duce decât la descurajarea inițiativelor menite să vină în serviciul populației”, a mai punctat șeful DSU.

El a amintit cu această ocazie și de criticile pe care le primește pentru sistemul Ro-Alert după fiecare mesaj transmis populației.

”Și în cazul Ro-Alert, am uitat că evenimentul declanșator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane în urmă unei furtuni, care a durat câteva minute, în anul 2017. La începutul anului 2018 sistemul a fost deja instalat și operațional. Niciodată după un mesaj dat nu scăpăm de comentarii și critici venite din partea celor deranjați, fără a se gândi că unii aveau nevoie de acest mesaj că să se protejeze pentru că nu toți sunt în casele lor și nu toți sunt în locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu. Din când în când, mai apare o persoană care din iresponsabilitate încearcă să învețe oamenii cum să dezactiveze Ro-Alert, iar unii cad în astfel de capcane și îl dezactivează, fiind în imposibilitatea de a mai primi mesajele de avertizare din partea autorităților. Tot ei vor fi primi care ne vor critică că nu am făcut tot ce ne stă în putință când vor păți ceva ce putea fi prevenit.

Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuși mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre și acțiunile noastre sunt prezentate populației”, a mai scris Arafat pe pagina sa de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.