Săptămâna de lucru ar putea avea doar 4 zile. Ce arată experimentele făcute până acum

locuri de munca ejobs
Foto: Pixabay

Spania ar putea deveni prima țară din lume care testează la nivel național săptămâna de lucru de patru zile. Potrivit Euronews, prin acest plan se permite angajaților să petreacă mai puține ore la birou, fără ca salariul să le fie redus. Experimentul a fost propus de partidul de stânga Mas Pais, care susține că orele mai multe de muncă nu înseamnă neapărat o productivitate mai mare.

Proiectul ar urma să fie testat timp de trei ani și va avea o valoare de 50 de milioane de euro, care ar permite companiilor interesate să se alăture programului cu un risc minim.

Experimente s-au mai făcut la nivelul unor companii. În decembrie, anul trecut, compania multinațională Unilever, care are angajați și în România, anunța că va începe să testeze săptămâna de lucru de 4 zile. Pentru început, testul se va desfășura în Noua Zeelandă. Salariile angajaților vor rămâne neschimbate, iar procesul va dura aproximativ un an.

Potrivit directorului general pentru regiunea Noua Zeelandă din cadrul Unilever, Nick Bangs, prin acest „experiment” se va afla dacă scurtarea săptămânii de lucru cu o zi va „aduce schimbări pozitive în ceea ce privește munca angajaților”.

Acesta a mai adăugat că „vechile obiceiuri de muncă sunt depășite” și nu mai reprezintă obiectivele companiei. După acest test, dacă rezultatele vor fi bune, măsura ar putea fi luată la nivel global, pentru toți cei aproximativ 155.000 de angajați pe care îi are compania.

Unilever are în portofoliu produse alimentare precum Knorr, produse de îngrijire personală ca Dove, Rexona sau de îngrijirea locuinței (Dero).

Experimente asemănătoare au mai fost testate și de alte companii. La sfârșitul lui 2016, agenția de marketing online WebDigital din București a redus săptămâna de lucru la 4 zile.

După o perioadă de 9 luni, reprezentanții companiei au anunțat că vor continua experimentul, pentru că au avut de câștigat și clienții, dar și angajații și acționarii.

„Am analizat primele date în urma programului de 4 zile lucrătoare pe săptămână, anunțat în septembrie 2016. Rezultatele obținute arată că experimentul și-a atins primul scop: acela de a vedea dacă productivitatea poate fi menținută în condițiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom menține săptămâna de 4 zile lucrătoare până în luna iulie 2017”, scrie pe site-ul WebDigital.

Reprezentanții companiei au hotărât ca ziua de luni să fie liberă, întrucât, potrivit unor studii, în prima zi de săptămână angajații nu dau randament.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.