Șahul devine materie obligatorie la o facultate din România

Șahul este o materie populară în multe școli din Europa. Foto: Pixabay

Jocul de șah este materie obligatorie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați.

Cursurile de șah au loc în al doilea semestru al primului an de studiu la facultatea gălățeană. Studenții au la dispoziție 14 săptămâni (28 de ore) să învețe din tainele acestui sport.

O parte dintre cei 135 de studenți care studiază șahul la facultate nu aveau nici cea mai mică idee despre acest sport.

„Când am aflat că o studiez şahul la facultate, m-am gândit că o să fie o problemă, că o să râdă lumea de mine. După primele cursuri, mi-am dat seama că greşeam, şahul chiar este un sport al minţii, te ajută să fii disciplinat, atent, să ştii că fiecare mutare produce efecte. Sunt chestii care îmi vor servi în viaţă. Sunt începător, jucam şah cu prietenii foarte rar. Acum însă mă duc la cămin şi jucăm şah, la fel când plec la mine acasă, la Bârlad, acolo am un şah de la bunicul meu. Cei mai mulţi se miră când le spun de şah dar nu ştiu ce pierd”, a povestit, pentru Mediafax, studentul Alexandru Ursu.

Mai mult, la Galați studiază șahul și profesorii. Universitatea Dunărea de Jos oferă un curs de recalificare pentru profesorii din învățământul preuniversitar care vor să obțină o diplomă în domeniu. La curs participă 53 de persoane.

Șahul are o istorie de peste un mileniu și jumătate. În ceea ce privește studiul acestui sport în școli, există mai multe țări unde această disciplină face parte din programă.

Armenia a devenit, în 2011, prima țară din lume care a făcut șahul obligatoriu în școli. Țări precum India, Turcia și Norvegia au introdus de multă vreme șahul în programa școlară.

Efectele sunt extraordinare, potrivit unui studiu citat de The Telegraph, despre un experiment care a fost pus în practică în Anglia, în 343 de școli primare.

Astfel, 99 la sută dintre elevi și-au îmbunătățit abilitățile cognitive, 96% au înregistrat progrese în procesul de rezolvare a problemelor, 89% au precizat că nivelul concetrării lor a crescut, iar peste 60% cred că șahul le-a îmbunătățit performanțele de studiu.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.